Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

«Παρίσι 2024»: Ο Μακρόν εγκαινίασε το Ολυμπιακό χωριό (Βίντεο)

Το έκτασης 520 στρεμμάτων χωριό, το οποίο βρίσκεται βόρεια της γαλλικής πρωτεύουσας, θα φιλοξενήσει περίπου 14.000 αθλητές και τα... επιτελεία τους στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του καλοκαιριού (26 Ιουλίου-11 Αυγούστου), ενώ θα καλωσορίσει 9.000 αθλητές για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες (28 Αυγούστου-8 Σεπτεμβρίου).

Μετά τους Αγώνες, το χωριό θα μετατραπεί σε μια φιλική προς το περιβάλλον γειτονιά που θα ωφελήσει 6.000 κατοίκους και θα διαθέτει δύο σχολεία, ένα ξενοδοχείο, ένα δημόσιο πάρκο, καταστήματα και γραφεία καθώς και περιοχές πρασίνου για πεζούς και μη μηχανοκίνητα οχήματα. «Θα γίνει, μετά τους Αγώνες, μια πραγματική γειτονιά για τους κατοίκους της (περιοχής του) Σεν-Σεντ-Ντενί» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την πλευρά του, ο Νικολά Φεράν, γενικός διευθυντής της SOLIDEO, της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για την παράδοση των υποδομών των Ολυμπιακών Αγώνων, τόνισε ότι «είναι ένα αριστούργημα του τι μπορεί να κάνει η γαλλική κατασκευαστική βιομηχανία».

Ο Φεράν παρέδωσε ένα συμβολικό κλειδί του χωριού στον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής «Παρίσι 2024», Τόνι Εστανγκέ, ολοκληρώνοντας επίσημα ένα επταετές «ταξίδι» από την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Στα εγκαίνια του Ολυμπιακού χωριού έδωσαν ακόμη το «παρών» η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, τοπικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι, η πρόεδρος της περιφέρειας, Βαλερί Πεκρές, και η υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας, Αμελί Ουντεά-Καστερά.

«Είμαστε, κι εγώ προσωπικά, υπερήφανοι για τη δουλειά που έχετε κάνει, εντός του προϋπολογισμού και εντός χρονοδιαγράμματος,» είπε ο Μακρόν στους εργαζόμενους στην εγκατάσταση και συνέχισε:

«Οι αθλητές μας θα μπορούν να βιώσουν τους Αγώνες στις καλύτερες συνθήκες κι εσείς συμβάλατε στην αλλαγή της ζωής των κατοίκων της περιοχής. Είστε μέρος μιας περιπέτειας που θα "σημαδέψει" τον αιώνα μας». Παράλληλα, ο Γάλλος Πρόεδρος χαιρέτισε τη χώρα ως «έθνος οικοδόμων». «Αυτό που έγινε εγκαίρως και εντός του προϋπολογισμού, καθώς ολοκληρώνουμε την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων, είναι αξιοσημείωτο» υπογράμμισε.

Η Παναγία των Παρισίων πρόκειται να ανοίξει ξανά για θρησκευτικές λειτουργίες και για το κοινό στις 8 Δεκεμβρίου, καθώς ο καθεδρικός ναός έχει ανακαινιστεί μετά την καταστροφή που υπέστη από πυρκαγιά το 2019.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...