Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ληγμένα πυρομαχικά στις αποθήκες της Εθνικής Φρουρά της Κύπρου - 75.000 χειροβομβίδες θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί (Βίντεο)

Χιλιάδες είναι τα ληγμένα πυρομαχικά που βρίσκονται στις αποθήκες της Εθνικής Φρουράς. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος, υπολογίζεται ότι περίπου 75.000 χειροβομβίδες έπρεπε να είναι εκτός της Εθνικής Φρουράς.

Την αποκάλυψη φέρνουν στο φως οι έρευνες μετά τον τραυματισμό του οπλίτη της ΕΛΔΥΚ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 21/2/2024 στο πεδίο βολής στον Άγιο Μόδεστο κατά την διάρκεια βολής χειροβομβίδας. Ο νεαρός οπλίτης έχασε το χέρι του, καθώς οι γιατροί προέβησαν στο ακρωτηριασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πρώτες καταγγελίες ήθραν από τον ορθοπεδικό – Μικροχειρούργος, Άλκης Αλκιβιάδης, ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό τόνισε πως οι συγκεκριμένες χειροβομβίδες προέρχονται από αραβική χώρα. «Είναι κρίμα. Ένα παιδί που ήρθε για να υπηρετήσει σε ηλικία 23 ετών να έχει τέτοια προβλήματα», είπε και ανέφερε πως «οι συγκεκριμένες αμυντικές χειροβομβίδες δεν θα έπρεπε να υπάρχουν στην Εθνική Φρουρά, καθώς πριν από 9 χρόνια συνέβη το ίδιο περιστατικό σε άλλον εθνοφρουρό". 

Ο κ Αλκιβιάδης αποκάλυψε πως ο εθνοφρουρός είχει απολέσει τα δάκτυλα του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όταν η έκρηξή γίνει μέσα στην παλάμη τότε εξαφανίζονται τα πάντα. Ξέρω, από χειροβομβίδεες γιατί έκανα στον πόλεμο της Βοσνίας και τέτοια περιστατικά δεν συναντήσαμε».

Είναι το δεύτερο περιστατικό

Ο Αντρέας Δουλαππάς, τον Απρίλιο του 2014 σε ηλικία 19 ετών, τραυματίστηκε με τον ίδιο τρόπο σε άσκηση της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών και υπέστη ακρωτηριασμό. Με μια συγκλονιστική ανάρτηση του στο Facebook θυμίζει τα όσα πέρασε και τις ευθύνες που βαραίνουν ανθρώπους που κατέχουν σε καίριες θέσεις.

Η ανάρτηση του στο Facebook

75.000 χειροβομβίδες έπρεπε να είναι εκτός Εθνικής Φρουράς

Οι όροι της σύμβασης που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας ο «Φιλελεύθερος», δείχνουν ότι οι εν λόγω χειροβομβίδες θα έπρεπε να τεθούν εκτός στρατεύματος 10 χρόνια μετά την κατασκευή τους. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι φανερώνουν πως πιθανόν να βρισκόμαστε ενώπιον εγκληματικής αμέλειας, η οποία ενδεχομένως να εμπίπτει και στον ποινικό κώδικα.

Κι αυτό θα ισχύει σε περίπτωση, που οι έρευνες επιβεβαιώσουν τις μέχρι τώρα πληροφορίες ότι η χειροβομβίδα, η οποία εξερράγη πρόωρα με αποτέλεσμα να χάσει μέρος της παλάμης του ο 23χρονος Ελλαδίτης οπλίτης, βρισκόταν στην επίμαχη παρτίδα.

Για την ώρα όλες οι πληροφορίες συνηγορούν κι αναφέρουν ότι η χειροβομβίδα ήταν αμυντική, αιγυπτιακής προέλευσης και συγκεκριμένου τύπου, δηλαδή DG 270/2. Ταυτίζεται απόλυτα, δηλαδή, με το στρατιωτικό υλικό που προνοείτο και στη σύμβαση του 2008. Επιπλέον, αν και από πλευράς Υπουργείου Άμυνας και Εθνικής Φρουράς υπάρχει αυστηρά ελεγχόμενη διαρροή πληροφοριών, πηγή του «Φ» στους κόλπους του στρατεύματος, επιβεβαίωσε χθες ότι «η χειροβομβίδα που χρησιμοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη ήταν αιγυπτιακή».

Ο επίτιμος επιστημονικός ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας και Πληροφοριών του Πανεπιστημίου Buckingham στο Ηνωμένο Βασίλειο, Δρ Πέτρος Σαββίδης, φιλογενήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό SigmaLive και ανέφερε ότι σε κάθε λογικό στρατό θα έπρεπε να υπάρχει ένα σύστημα μηχανογράφησης όπου οι ποσότητες και οι παραγγελίες πυρομαχικών θα έπρεπε να  καταγράφονται και να υπάρχει λογισμικό.

«Σήμερα είμαστε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Αλίμονο ένα ηλεκτρονικό σύστημα να μην βγάζει μια προειδοποίηση για το χρονικό περιθώριο που θα λήξουν τα πυρομαχικά».

Δείτε τη συνέντευξη

Η σύμβαση του 2008 με την Αιγυπτιακή εταιρεία

Η επίμαχη σύμβαση, λεπτομέρειες της οποίας φέρνουμε στο φως της δημοσιότητας, προνοούσε την προμήθεια πέραν των 75.000 χειροβομβίδων από αιγυπτιακή εταιρεία. Ενεργοποιήθηκε τον χειμώνα του 2008 και τα συμβαλλόμενα μέρη ήταν το Υπουργείο Άμυνας και η εταιρεία της γειτονικής χώρας (σ.σ. ο «Φ» γνωρίζει την ονομασία).

Η συμφωνία με βάση τους όρους της περιλάμβανε προμήθεια του κυπριακού στρατεύματος με χιλιάδες αμυντικές και επιθετικές χειροβομβίδες και μικρότερο αριθμό εμπρηστικών και καπνογόνων. Όλες αιγυπτιακής προέλευσης.

Είχαν ως χρονολογία κατασκευής το 2008 και παραλήφθηκαν από την Εθνική Φρουρά τον Απρίλιο του 2009. Η σημαντική παράμετρος, αφορά το όριο ζωής των εν λόγω χειροβομβίδων. Σε ένα από τα εδάφια της σύμβασης αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι εν λόγω χειροβομβίδες είχαν εγγύηση πέντε χρόνια και «SHELF LIFE» (όριο ζωής) 10 ετών με βάση το έτος κατασκευής τους.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν, ακόμη, ότι Εθνική Φρουρά είχε προμηθεύσει με αιγυπτιακές χειροβομβίδες την Ελληνική Δύναμη Κύπρου κατά τον περασμένο χρόνο. Προηγήθηκε αίτημα από την ΕΛΔΥΚ εντός του 2023 με την ΕΦ να χορηγεί συγκεκριμένο αριθμό για καθαρά εκπαιδευτικούς σκοπούς. Εδώ να σημειωθεί ότι η ΕΛΔΥΚ έχει το δικό της οπλισμό, ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις προμηθεύεται στρατιωτικό υλικό και από την Εθνική Φρουρά.

Ελαττωματικές;

Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι με τις επίμαχες χειροβομβίδες τέθηκε και θέμα ελαττωματικής κατασκευής, δύο χρόνια πριν ακόμη εκπνεύσει το όριο χρησιμοποίησής τους (2018).

Την περασμένη Πέμπτη (22/02) ο Alpha Κύπρου είχε αποκαλύψει έγγραφο, το οποίο παρουσίαζε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς να απέστειλε το ακόλουθο μήνυμα σε όλους τους αρμόδιους κατά το 2016: «Σας γνωρίζεται ότι την 24η Αυγούστου 2016 κατά τη διάρκεια εκτέλεσης βολής αμυντικής χειροβομβίδας τύπου DG 270/2, αιγυπτιακής κατασκευής και προέλευσης, διαπιστώθηκε κατά τη διαδικασία τοποθέτησης του πυροκροτητή επί του κορμού της χειροβομβίδας ότι είχε φραγεί η οπή του κορμού λόγω ρευστοποίησης της εκρηκτικής ύλης. Κατόπιν των παραπάνω να αποφευχθεί η χρήση του συγκεκριμένου τύπου χειροβομβίδας».

Όπως είναι γνωστό, εξάλλου, τον Απρίλιο του 2014 ο εκπαιδευόμενος στην Μονάδα Υποβρύχιων Καταστροφών, Ανδρέας Δουλαππάς, είχε τραυματιστεί με τον ίδιο τρόπο που σημειώθηκε το ατύχημα της περασμένης Τετάρτης, κατά τη διάρκεια άσκησης των ΟΥΚ στην Καλαβασό. Σε ηλικία 19 ετών είχε εκραγεί χειροβομβίδα στο χέρι του, με αποτέλεσμα να υποστεί, επίσης, ακρωτηριασμό. Ο Δουλαππάς εκτός από ακρωτηριασμό του χεριού είχε υποστεί εσωτερική αιμορραγία, καθώς θραύσματα τον είχαν πλήξει στην κοιλιακή χώρα. Σχολιάζοντας πρόσφατα ο Δουλαππάς το θέμα είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «κινήθηκα νομικά εναντίον του κράτους, δεν βρήκα ποτέ το δίκαιο μου καθώς κατά τον στρατό οι μάρτυρες κρίθηκαν αναξιόπιστοι, όποτε το φταίξιμο ήταν πάνω μας. Ηθικά δεν δικαιώθηκα ποτέ».

«Δεν είναι απλό»

Στέλεχος του στρατεύματος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις πιο πάνω πληροφορίες μας δεν θέλησε να πει οτιδήποτε, παρά μόνο ότι «το θέμα δεν είναι τόσο απλό», παραπέμποντας σε μερίδες προμηθειών στρατιωτικού υλικού στο πλαίσιο μιας σύμβασης. Ήθελε, με λίγα λόγια, να πει ότι ανεξάρτητα από το πότε υπεγράφη το συμβόλαιο για προμήθεια συγκεκριμένου υλικού, αυτό παραδίδεται σε διαφορετικές παρτίδες.

Ερωτήματα

Σε περίπτωση, πάντως, που επαληθευτεί ότι η επίμαχη χειροβομβίδα που χρησιμοποίησε ο οπλίτης της ΕΛΔΥΚ είναι από την γραμμή παραγωγής της σύμβασης του 2008, θα εγερθούν καυτά ερωτήματα:

Γιατί δεν καταστράφηκαν 5-6 χρόνια μετά το προκαθορισμένο όριο χρήσης τους;

Σε τι ελέγχους προέβη το ΓΕΕΦ όσον αφορά στην απόσυρση – καταστροφή τους μετά το ατύχημα του 2014;

Πότε έγινε τελευταία φορά εργαστηριακός έλεγχος, αν έγινε, ώστε να διαπιστωθεί η αξιοπιστία του πυρομαχικού για χρήση;

Δύο έρευνες, εκτός παιχνιδιού η Αστυνομία

Πληροφορίες μας από το Υπουργείο Άμυνας αναφέρουν πως για τον τραυματισμό του 23χρονου οπλίτη βρίσκονται σε εξέλιξη δύο έρευνες. Η μια από το κυπριακό στράτευμα, κατόπιν οδηγιών του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Γιώργου Τσιτσικώστα και η έτερη από την Ελληνική Δύναμη Κύπρου.

Η Αστυνομία Κύπρου δεν ειδοποιήθηκε να συνδράμει με κάποιο τρόπο στη διερεύνηση της υπόθεσης. Συνήθως το αστυνομικό Σώμα καλείται να κάνει εξετάσεις σε περιπτώσεις θανάτου μέλους του στρατεύματος ή να συνδράμει σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος. Ωστόσο, είναι προφανές ότι η ηγεσία της ΕΦ έκρινε πως δεν υφίσταται λόγος για εμπλοκή της αστυνομικής Δύναμης στη διερεύνηση και ότι υπάρχει η κατάλληλη πραγματογνωμοσύνη στο στράτευμα.

Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, φέρεται να έδωσε ρητές οδηγίες στον αρμόδιο αξιωματικό που ηγείται της έρευνας, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Πέραν από τις μαρτυρίες που θα ληφθούν, θα τεθούν υπό εξέταση και τεκμήρια από το πεδίο βολής Αγίου Μοδέστου, όπου σημειώθηκε το ατύχημα την περασμένη Τετάρτη.

Ο 23χρονος οπλίτης έχει υποστεί ακρωτηριασμό στο δεξί χέρι, ενώ φέρεται να τραυματίστηκε στο μάτι και στο πρόσωπο. Νοσηλεύεται σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο, όπου έχει υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις. Τον έχει επισκεφτεί ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Γιώργος Τσιτσικώστας. Με τους γονείς του 23χρονου, οι οποίοι ήρθαν από την πρώτη στιγμή στην Κύπρο, είχε τηλεφωνική επαφή και ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ