Πούτιν και Υπερδνειστερία
Κόσμος

"Προφητικός" πρώην αρχηγός της CIA: Η Μολδαβία στο στόχαστρο του Πούτιν-Δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία

Ο Ντέιβιντ Πετρέους (David Petraeus), πρώην επικεφαλής της CIA και πρώην διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, προειδοποίησε πως η Δημοκρατία της Μολδαβίας βρίσκεται «στο στόχαστρο του Πούτιν», δεδομένου του γεγονότος πως περίπου 1.500 στρατιώτες βρίσκονται στην Υπερδνειστερία.

Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρώην πράκτορας σε συνέντευξή του με το CNN, τονίζοντας επίσης πως εάν ο Πούτιν νικήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν θα σταματήσει εκεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Στόχαστρο της Μόσχας η Μολδαβία;

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Πούτιν δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία» δήλωσε ο Πετρέους. «Το ερώτημα είναι πόσο χρόνο θα χρειαστεί να αναδιοργανώσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις για να τις παρατάξουν αλλού. Φυσικά, η Μολδαβία θα βρίσκεται στο στόχαστρο. Μην ξεχνάμε πως περίπου 1.500 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στην περιοχή ονόματι Υπερδνειστερία της Μολδαβίας» δήλωσε ο πρώην αρχηγός της CIA.

Παράλληλα, ο Αμερικανός είπε πως ο Πούτιν ίσως στρέψει την προσοχή του στα βαλτικά κράτη.

«Ο στόχος του ήταν πάντα να αναγεννήσει όσο τον δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ή ακόμη και της πρώην Ρωσικής Αυτοκρατορίας με τον Πούτιν ως Τσάρο» τόνισε ο Πετρέους.

Η υπηρεσία πληροφοριών της Εσθονίας προειδοποίησε πέρυσι πως η Ρωσία θα μπορούσε να ασκήσει «μεγάλη στρατιωτική πίεση» στα βαλτικά κράτη, μιας και η Μόσχα θεωρεί τις χώρες της Βαλτικής το «πιο ευάλωτο τμήμα του ΝΑΤΟ».

Πρόσφατα, το γραφείο επανένταξης της κυβέρνησης της Μολδαβίας ανακοίνωσε πως παρακολουθεί προσεχτικά την κατάσταση στην περιοχή της Υπερδνειστερίας, ειδικά αφότου η Υπερδνειστερία δήλωσε πως ίσως ζητήσει από την Μόσχα να ενταχθεί στην Ρωσική Ομοσπονδία.

«Η Υπερδνειστερία έχει επίγνωση των επιπτώσεων αυτών των απερίσκεπτων κινήσεων» δήλωσαν αξιωματούχοι της Μολδαβίας, οι οποίοι ωστόσο είναι αισιόδοξοι ότι η κατάσταση στην περιοχή δεν θα κλιμακωθεί περαιτέρω.

Ανήσυχος ο Πρόεδρος της Υπερδνειστερίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο η πλευρά της Υπερδνειστερίας δεν φαίνεται τόσο ήρεμη. Ο πρόεδρός της, Βαντίμ Κρασνοσέλσκι, δήλωσε πως φοβάται απότομη κλιμάκωση της κατάστασης επειδή οι διαπραγματευτικοί και πολιτικοί διάλογοι σχετικά με το στάτους της Υπερδνειστερίας δεν οδηγούν πουθενά.

Ο Κρασνοσέλσκι εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ότι αξιωματούχοι της Υπερδνειστερίας ίσως συλληφθούν μαζικά από τις μολδαβικές αρχές. Αυτό είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του με την ρωσική κρατική υπηρεσία ειδήσεων RIA Novosti, τονίζοντας πως η Μολδαβία έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό επιβολής τιμωριών στους αυτονομιστές της Υπερδνειστερίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...