Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Αλβανία: Βρέθηκε τεράστιο κοίτασμα- Πώς το «χρυσό υδρογόνο» θα φέρει την αλλαγή στα Βαλκάνια

Είναι η μεγαλύτερη ροή φυσικού υδρογόνου που έχει καταγραφεί στην Αλβανία και ανακαλύφθηκε βαθιά σε ένα ορυχείο. Το εύρημα αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους ειδικούς να εντοπίσουν τα υπόγεια κοιτάσματα αυτού του καθαρού καυσίμου.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Laurent Truche από το πανεπιστήμιο της Grenoble που μέτρησε το αέριο σε μια υπόγεια λίμνη νερού, σχεδόν ένα χιλιόμετρο κάτω από τη γη, το νερό βράζει από τις πολλές φυσαλίδες και θυμίζει τζακούζι.

Πολλές εταιρείες αναζητούν τώρα κοιτάσματα φυσικού υδρογόνου σε όλο τον κόσμο με σκοπό την δημιουργία καθαρού καυσίμου, αλλά τα στοιχεία και τα δεδομένα για τα μεγάλα κοιτάσματα του «χρυσού» υδρογόνου είναι ελάχιστα. Οι περισσότερες αναφορές για τα μεγάλα κοιτάσματα του είδους βασίζονται σε γενικές μετρήσεις και όχι εξειδικευμένες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για αυτό τον σκοπό, ο Truche και οι συνεργάτες του κατέβηκαν στο αλβανικό ορυχείο χρωμίτη που βρίσκεται στο Bulqize, λίγο έξω από τα Τίρανα, για να βρουν χειροπιαστά στοιχεία που αποδεικνύουν την ύπαρξη του πολύτιμου καυσίμου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φυσαλίδες αερίου από την υπόγεια λίμνη αποτελούνται σε ποσοστό 80% από ένα μίγμα υδρογόνου, μεθανίου και μια αζώτου, και ρέει με ρυθμό 11 τόνων ετησίως, ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο.

Για να προσδιορίσουν από που πηγάζει το αέριο, οι ερευνητές μοντελοποίησαν διάφορα γεωλογικά σενάρια που θα μπορούσαν να υποδείξουν πώς παράγεται μια τόσο δυνατή ροή αερίου.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι να προέρχεται από μία δεξαμενή υδρογόνου βαθιά μέσα στη γη, κάτω από το ορυχείο χρωμίτη. Με βάση τις εκτιμήσεις, η δεξαμενή περιέχει τουλάχιστον 5.000 έως 50.000 τόνους υδρογόνου.

«Είναι ένας από τους μεγαλύτερους όγκους φυσικού υδρογόνου που έχουν μετρηθεί ποτέ», ανέφερε ο Eric Gaucher, ένας ανεξάρτητος γεωχημικός που έχει επικεντρωθεί στον εντοπισμό φυσικού υδρογόνου.

Από την άλλη, σύμφωνα με το iefimerida.gr, ο Geoffrey Ellis του Αμερικάνικου Γεωλογικού Ινστιτούτου λέει ότι δεν είναι τεράστιος ο όγκος του κοιτάσματος. Ωστόσο, τα στοιχεία για μια σταθερή συσσώρευση υδρογόνου υποστηρίζονται από την ιδέα ότι μπορεί να υπάρχει περισσότερο στις υπόγειες «αποθήκες», για αυτό και πρέπει να ελέγξουν βαθύτερα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ