αερόστατο και Πολωνοί στρατιώτες
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Παίρνουν φωτιά τα σύνορα Πολωνίας-Ρωσίας! 1 πολωνική μεραρχία και κατασκοπευτικά αερόστατα θα μεταφερθούν στο Καλίνινγκραντ

Πολωνικά στρατεύματα εθεάθησαν να κινούνται προς τα σύνορα της χώρας με την Ρωσία, όσο η Βαρσοβία αποκάλυψε σχέδια για κατασκοπευτικά αερόστατα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολωνοί Στρατιώτες σε Θέσεις Μάχης στα Σύνορα με τη Ρωσία

Πιο συγκεκριμένα, η ρωσική Avia-pro ανέφερε πως μονάδες του πολωνικού στρατού που συμμετάσχουν σε νατοϊκές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας ξεκίνησαν να κινούνται προς τα σύνορα του ρωσικού θύλακα Καλίνινγκραντ. Μέχρι στιγμής λέγεται πως τουλάχιστον ένα τάγμα έχει παραταχθεί από την 16η Μηχανοκίνητη Μεραρχία των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων, καθήκον της οποίας είναι να αναπτύσσει οχυρώσεις για την δημιουργία διοικητηρίων.

Αναμένεται πως στις επόμενες 3 με 4 εβδομάδες η 16η Μηχανοκίνητη Μεραρχία του πολωνικού στρατού θα έχει παραταχθεί πλήρως στην κατεύθυνση του Καλίνινγκραντ. Φυσικά δεν θα είναι μόνη της, αφού θα επιχειρεί ως μέρος μίας μεγαλύτερης νατοϊκής άσκησης ονόματι Steadfast Defender 2024. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άσκηση της συμμαχίας από τον Ψυχρό Πόλεμο και έπειτα.

Ένα από τα σενάρια στα οποία θα εξασκηθούν οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ θα είναι η κατάληψη και ο αποκλεισμός της ρωσικής περιοχής του Καλίνινγκραντ από την θάλασσα.

Τα Πολωνικά Κατασκοπευτικά Αερόστατα

Σε άλλη πρόσφατη είδηση, την οποία μεταδίδει η αμερικανική αμυντική TheWarZone, υπό τον φόβο μίας πιθανής ρωσικής επίθεσης η Πολωνία σκοπεύει να υιοθετήσει αερόστατα που θα λειτουργούν ως σταθερά εναέρια συστήματα έγκυρης προειδοποίησης.

Αναλυτικότερα, η Βαρσοβία έλαβε έγκριση από την αμερικανική κυβέρνηση να αγοράσει στοιχεία νέων εναέριων συστημάτων έγκυρης προειδοποίησης που έχουν ως βάση τους αερόστατα. Αν και δεν γνωρίζουμε ακόμη πολλές πληροφορίες για το εν λόγω σύστημα, η Πολωνία είχε εκφράσει ενδιαφέρον για ένα παρόμοιο πρόγραμμα (JLENS) το 2016, ωστόσο η διαδικασία είχε εγκαταλειφθεί.

Η πώληση των συστημάτων Airspace and Surface Radar Reconnaissance (κατασκοπευτικά ραντάρ εναέριου χώρου και επιφανείας) αναμένεται να κοστίσει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ωστόσο εκτός από τα αερόστατα θα περιλαμβάνει και λοιπό σχετικό εξοπλισμό, όπως και υποστήριξη. Βέβαια δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσα συστήματα θα παραλάβει η Βαρσοβία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το παλαιότερο πολωνικό πρόγραμμα απόκτησης τέτοιων κατασκοπευτικών συσκευών ονομάζονταν Barbara στην Πολωνία και αφορούσε την αγορά 4 αερόστατων, τα οποία θα παρατάσσονταν στα σύνορα της χώρας με τη Λευκορωσία και με την Ρωσία, συγκεκριμένα στον θύλακα του Καλίνινγκραντ αλλά και στην Βαλτική Θάλασσα. 

Οι Πολωνοί θα χρησιμοποιούν αυτά τα συστήματα ως συστήματα έγκυρης προειδοποίησης, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα εισερχόμενες περιφερειακές απειλές. Παράλληλα, τα αερόστατα αυτά θα τους επιτρέπουν να συμβάλουν περισσότερο σε μελλοντικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...