Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Φάλαινες δολοφόνοι έχουν παγιδευτεί στον πάγο στις ακτές της βόρειας Ιαπωνίας - Αδύνατη η διάσωση τους (Βίντεο)

Έντονη ανησυχία προκάλεσε η είδηση πως τουλάχιστον13 φάλαινες δολοφόνοι έχουν παγιδευτεί σε παρασυρόμενους πάγους, ανοικτά των ακτών του Χοκάιντο στη βόρεια Ιαπωνία.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NHK σήμερα Τρίτη 6/2/2024, έδειξαν τουλάχιστον 13 όρκες να ξεπηδούν από ένα μικρό κενό στην επιφάνεια του νερού περίπου 1 χλμ. από την ακτή του Rausu στη χερσόνησο Shiretoko - ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, που φημίζεται για την άφθονη άγρια ​​ζωή του.

Τα άγρια κήτη εντόπισε στην περιοχή ένας ψαράς, ο οποίος ειδοποίησε την Ακτοφυλακή καθως δεν μπορούσε ο ίδιος να  απελευθερώσει τα θηλαστικά

Οι αρχές ειδοποιήθηκαν ωστόσο ο πυκνός πάγος είχε καταστήσει αδύνατη οποιαδήποτε επιχείρηση για την ακτοφυλακή, . «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να περιμένουμε να σπάσει ο πάγος και να ξεφύγουν με αυτόν τον τρόπο», είπε ένας αξιωματούχος του Rausu στο NHK.
 
Ο Seiichiro Tsuchiya, ένας ειδικός στη θαλάσσια ζωή κινηματογράφησε τα χτυπημένα ζώα χρησιμοποιώντας drone.

«Είδα περίπου 13 φάλαινες δολοφόνους με τα κεφάλια τους να βγαίνουν από μια τρύπα στον πάγο», είπε χαρακτηριστικά, «έμοιαζαν να δυσκολεύονται να αναπνεύσουν».

Τα μεγαλύτερα κήτη μπορούν να περνούν μεγάλες περιόδους κάτω από το νερό, αλλά οι φάλαινες δολοφόνοι γενικά μένουν βυθισμένες μόνο για αρκετά λεπτά τη φορά.

Η θάλασσα στα ανοιχτά του ανατολικού Χοκάιντο, το βορειότερο κύριο νησί της Ιαπωνίας, καλύπτεται από παρασυρόμενους πάγους κάθε χειμώνα. Η ποσότητα του πάγου έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας που προκαλείται από την κλιματική κρίση .

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι η έλλειψη ανέμου αυτή την εβδομάδα σήμαινε ότι τα στρώματα πάγου είχαν μόλις μετακινηθεί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι φάλαινες δολοφόνοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην περιοχή. Το 2005, αρκετά θηλαστικά πέθαναν αφού παγιδεύτηκαν στον θαλάσσιο πάγο στα ανοιχτά του Rausu, ένα δημοφιλές σημείο παρακολούθησης φαλαινών το καλοκαίρι.

Το Shiretoko – το «τέλος της γης» – είναι το χαμηλότερο σημείο στο βόρειο ημισφαίριο στο οποίο είναι δυνατό να παρατηρηθεί ο αρκτικός θαλάσσιος πάγος. Η προέλευση του πάγου βρίσκεται 1.000 χιλιόμετρα μακριά στα παγωμένα νερά του ποταμού Αμούρ στη ρωσική Άπω Ανατολή. Καθώς κατευθύνονται προς τα νότια, διασχίζοντας τη Θάλασσα του Οχότσκ, οι κρύσταλλοι μετατρέπονται σε "φύλλα" που τρίβονται το ένα πάνω στο άλλο για να σχηματίσουν χοντρές πλάκες μπλε-λευκού πάγου.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι πριν από χιλιάδες χρόνια ο πάγος κάλυπτε μια περιοχή αρκετά μεγάλη ώστε να μεταναστεύσει με τα πόδια από την ηπειρωτική Ασία στο Χοκάιντο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ