Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Νέα βεβήλωση της Αγίας Σοφίας! Οι Τούρκοι έστρωσαν παρκέ σε ιστορικό πέτρινο διάδρομο

Άρθρο με τίτλο «Έστρωσαν παρκέ στον ιστορικό πέτρινο διάδρομο στην Αγία Σοφία» δημοσίευσε η τουρκική ενημερωτική ιστοσελίδα cumhuriyet.com.tr.

 

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «η Αγία Σοφία, η οποία μετατράπηκε από μουσείο σε τζαμί, βρίσκεται και πάλι στην επικαιρότητα με νέες συζητήσεις για τις αλλαγές στους χώρους της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Αγία Σοφία, της οποίας η πόρτα ήταν φθαρμένη, τοίχοι ξύστηκαν και κλείστηκαν, ενώ έχει πλέον τοποθετηθεί laminate δάπεδο στον ιστορικό πέτρινο διάδρομο.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη αλλαγή, σύμφωνα με την Cumhuriyet σχολιάζεται αρνητικά από τους επισκέπτες του μνημείου και επικρίνεται από τους Τούρκους πολίτες.

Η Αγία Σοφία έχει υποστεί ζημιές κατά τη μετατροπή της σε τζαμί, κατά το ίδιο άρθρο, που υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι η ιστορική εκκλησία συνεχίζει να είναι θέμα έντονης συζήτησης.

Αγία Σοφία: Η εξήγηση για το παρκέ

 

Ο ιστορικός τέχνης Oğuzhan Karadirek είπε στην Cumhuriyet ότι μια τέτοια πρακτική, η τοποθέτηση παρκέ στον πέτρινο διάδρομο, έγινε «επειδή η Αγία Σοφία είναι ένα μέρος που δέχεται πολλούς επισκέπτες».

 

«Τόσο οι πόρτες όσο και τα παρκέ, δεν φαίνονται καλά από άποψη εμφάνισης. Ωστόσο, να λάβουμε υπόψη ότι η δομή είναι πολύ φθαρμένη. Να πούμε επίσης ότι έχει προστεθεί μαλακό υλικό κάτω από το παρκέ για να μην καταστραφούν οι πέτρες».

«Καθώς η αποκατάσταση συνεχίζεται, τα laminate μπορούν να αποτρέψουν ζημιές στον πέτρινο διάδρομο», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Γαλλική ομάδα μάχης θα ξεκινήσει αποστολή στην Μεσόγειο Θάλασσα-Η Γαλλία προετοιμάζεται για ναυτικό πόλεμο εναντίον Ρωσίας-Τουρκίας;

Ο ρυθμός ανάπτυξης του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και η αδυναμία των Ρώσων στην Μαύρη Θάλασσα ( λόγω ουκρανικών...