Κόσμος

Frontex: Αυξήθηκε ο αριθμός των παράτυπων αφίξεων προσφύγων και μεταναστών

Ο αριθμός των παράτυπων εισόδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε το 2023 κατά 17% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016, όπως ανακοίνωσε σήμερα o ευρωπαϊκός οργανισμός συνοριοφυλακής, Frontex.

Η Frontex ανέφερε πως πρόκειται για «σημαντική αύξηση του αριθμού των παράτυπων εισόδων στα σύνορα το 2023, την υψηλότερη από το 2016», διευκρινίζοντας πως ο αριθμός αυτός ανέρχεται στις 380.000, το 41% των οποίων μέσω της κεντρικής Μεσογείου.

Αυτά τα ετήσια στοιχεία επιβεβαιώνουν «μια τάση σταθερής αύξησης στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών», αναφέρει σε ανακοίνωση. Οι άλλες δύο μεταναστευτικές διαδρομές που ήταν οι πιο πολυσύχναστες το 2023 διέρχονταν από τα Δυτικά Βαλκάνια (26%) και την ανατολική Μεσόγειο (16%).

«Οι Σύροι αντιπροσώπευαν περισσότερες από 100.000 παράτυπες διελεύσεις το περασμένο έτος, δηλ. τον μεγαλύτερο αριθμό από όλες τις εθνικότητες» και ακολουθούν οι πολίτες της Γουινέας και του Αφγανιστάν, διευκρινίζει η Frontex. «Αυτές οι τρεις πρώτες εθνικότητες εκπροσωπούν πάνω από το ένα τρίτο όλων των αφίξεων», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Περίπου το 10% των παράτυπων εισόδων πραγματοποιήθηκαν από γυναίκες και σχεδόν το ίδιο ποσοστό από ανήλικους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ