Κόσμος

Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κούσαντας: Οι Άνεμοι των Πολέμων επηρεάζουν την Ευρώπη που τρέχει να προλάβει να εξοπλιστεί με F-35

Η στρατιωτική ισχύς αποτελεί σημαντικότατο σημείο αναφοράς των κρατών  στο άναρχο και ανταγωνιστικό διεθνές σύστημα και πολλές φορές δεν  αξιολογείται επαρκώς από πολλούς αναλυτές, τονίζει σε νέα του παρέμβαση ο αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κούσαντας.

Σημειωτέον πως ο κ. Κούσαντας έχει υπηρετήσει στο ΝATOϊκό Στρατηγείο Ταχείας Επεμβάσεως στην Ισπανία – Βαλένθια ως Βοηθός Επιτελάρχη στο βαθμό του Ταξίαρχου και είναι κάτοχος δύο Masters στη Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και στις Διεθνείς Σχέσεις (Brussels).

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση

1. Μετά από σχεδόν 2 χρόνια πολέμου στην Ουκρανία τα κράτη της ΕΕ βιώνουν ανασφάλεια από έλλειψη στρατιωτικής ισχύος και αυτό μεταφράζεται σε χρυσές δουλειές για την Lockheed Martin (F 35) όπου οι παραγγελίες αυξάνονται συνεχώς με την Φινλανδία να είναι σε φάση απόκτησης 64 F35, την Νορβηγία 52, την Πολωνία 32, την Ρουμανία 48, την Τσεχία 24 και την Ελλάδα 24. 

Από την έναρξη του Ρώσο Ουκρανικού Πολέμου η πολιτική των ΗΠΑ είναι να ενισχύσουν τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης κυρίως που έχουν σύνορα με την Ρωσία ώστε να δημιουργήσουν μια ασπίδα προστασίας του ΝΑΤΟ.

2. Τα F35 κάνουν τη εμφάνισή τους ακόμα και σε περιοχές των Κάτω Χωρών όπου Ολλανδία και Βέλγιο θέλουν από 37 και 32 αντίστοιχα ενώ η παρακείμενη Γερμανία με 35 F35, η Ελβετία με 36 και η Δανία με 27 ‘’αλλάζουν το τοπίο’’ ακόμα και στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

3. Επιπρόσθετα με την έναρξη του Πολέμου Ισραήλ Χαμάς στην Μέση Ανατολή η παγκόσμια αποσταθεροποίηση έχει αυξηθεί μεταξύ αναθεωρητικών κρατικών καθεστώτων της Ανατολής (Ιράν, Ρωσίας, Τουρκίας, Κίνας, Κατάρ, Υεμένη Χούτι) και Δύσης (Ισραήλ, ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ) που μεταφέρεται στην ευρύτερη περιοχή με αποτέλεσμα το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό να διατηρεί τουλάχιστον 1 αεροπλανοφόρο με 33 πλοία επιφανείας στην Α. Μεσόγειο, Περσικό Κόλπο και Ερυθρά Θάλασσα.

4. Οι επιθέσεις των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας στην Υεμένη σε αεροδρόμια, αποθήκες πυρομαχικών, κέντρα διοικήσεως και ελέγχου στην πρωτεύουσα Σανάα και στο λιμάνι Χοντάιντα δείχνουν την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής η οποία ενισχύει την αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

5. Δυστυχώς μέσα σε αυτό το timing της παγκόσμιας αστάθειας και αναταραχής στην Ελλάδα και την Κύπρο πολλοί εφησυχάζονται στον λήθαργο της ‘’επίπλαστης Διακήρυξης των Αθηνών’’. Δεν έχουν αντιληφθεί ότι ο επόμενος στόχος της Τουρκίας θα είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα από κράτη  ́ ́δορυφόρους’’ ώστε να ανακόψει με κάθε τρόπο τον Στρατηγικό και Ενεργειακό Άξονα Ισραήλ, Κύπρος, Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ