Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

ΗΠΑ-ΝΑΤΟ: Καλωσορίζουν "μετά βαΐων και κλάδων" το «ναι» της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσόρισαν την έγκριση από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του πρωτοκόλλου για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν υποστηρίζει και το αίτημα για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16.

Σε ερώτηση του του ανταποκριτή του Anadolu, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι χαιρετίζει το τελευταίο βήμα της Τουρκίας όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η δήλωση του υπουργείου προσθέτει ότι «ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει διατηρήσει εδώ και καιρό την ανοιχτή υποστήριξή του στον εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16 της Τουρκίας, ο οποίος θα βελτιώσει την επιχειρησιακή ικανότητα του ΝΑΤΟ». Πάντως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν προέβη σε δηλώσεις σχετικά με οπλικά συστήματα μέχρι να γίνει επίσημη κοινοποίηση στο Κογκρέσο σχετικά με τα F-16 .

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την υπερψήφιση από την επιτροπή Εξωτερικών του ενταξιακού πρωτοκόλλου.

Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι τα δύο τελευταία μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν επικυρώσει ακόμη την ένταξη της Σουηδίας. «Βασίζομαι στο ότι [οι δύο χώρες] θα ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν τις διαδικασίες επικύρωσης», ένα γεγονός που «θα καταστήσει πιο ισχυρό το ΝΑΤΟ» ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ στην ανακοίνωσή του.

Θετικά υποδέχτηκε την έγκριση της Επιτροπής και ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπίας Μπίλστρομ που δήλωσε ότι προσβλέπει στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ. «Ανυπομονούμε να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ», έγραψε στο Twitter.

«Πράσινο φως» από την Τουρκία

 

Νωρίτερα την Τρίτη (26/12), η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης έδωσε το πράσινο φως για την έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Κατά τη συνεδρίαση υπό την προεδρία του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Φουάτ Οκτάι, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ ενημέρωσε την Επιτροπή σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και οι βουλευτές εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικά με το νομοσχέδιο.

Το σχετικό νομοσχέδιο έγινε δεκτό από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, αναφέρει το Anadolu.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κυβερνητικού εταίρου του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ. Κατά ψήφισε το Καλό Κόμμα (ΙΥΙ) της Μεράλ Ακσενέρ, ενώ το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας των Λαών και Δημοκρατίας (DEM) απείχε.

Μετά την έγκριση του από την 27μελή επιτροπή, το πρωτόκολλο ένταξης θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης -πιθανόν στις 16 Ιανουαρίου- και μετά θα πρέπει η απόφαση να υπογραφεί από τον πρόεδρο Ερντογάν.

Το πρωτόκολλο που είχε στείλει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση ο Τούρκος πρόεδρος είχε τεθεί αρχικά στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Εξωτερικών στις 16 Νοεμβρίου, ωστόσο η σχετική συζήτηση είχε αναβληθεί.

 

Η συνομιλία Ερντογάν-Μπάιντεν

 

Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συζητήθηκε κατά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Σε δηλώσεις του ο Ερντογάν πρότεινε η έγκριση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στη Συμμαχία να γίνει ταυτόχρονα με την έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της πώλησης στην Τουρκία αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού για τον υφιστάμενο στόλο μαχητικών της τουρκικής αεροπορίας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του από τη Βουδαπέστη, στις 18 Δεκεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε μάλιστα ότι ο Τζο Μπάιντεν ήταν εκείνος που του ζήτησε να ψηφιστεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση η προσχώρηση της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία και οι ΗΠΑ θα περάσουν την απόφαση για την πώληση των F-16 στην Τουρκία «με τον ίδιο τρόπο»,αναφέρει το cretalive.gr.

Ο Τούρκος πρόεδρος ενέπλεξε στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τον Καναδά. Όπως είπε, «ένα άλλο ζήτημα που περιπλέκει την κοινοβουλευτική διαδικασία είναι η αρνητική στάση του Καναδά και ορισμένων συμμάχων στις αμυντικές προμήθειες. Όλα αυτά είναι αλληλένδετα μεταξύ τους».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ