JF-17 και Ερντογάν
Κόσμος

Μετά τις "πόρτες" από F-16, F-35 και Eurofighter οι Τούρκοι χτυπάνε την πόρτα της Κίνας-Μπορεί το μαχητικό JF-17 να αντικαταστήσει τα γερασμένα F-16 τους;

Η διάσημη αμυντική σελίδα EurAsian Times αναφέρει πως όσο το πρόγραμμα απόκτησης μαχητικών τζετς F-16 βρίσκεται στον πάγο και όσο η Γερμανία συνεχίζει να ασκεί βέτο στην απόκτηση Eurofighter Typhoon, η απελπισμένη Τουρκία μπορεί να αναγκαστεί να στραφεί στην Κίνα και στο Πακιστάν για να την ανάπτυξη του μαχητικού JF-17 Thunder, προτείνουν αναφορές από την Ανατολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μία Κίνηση Απελπισίας από την Άγκυρα

Όπως είναι γνωστό η Γερμανία, συμπαραγωγός του ευρωπαϊκού μαχητικού πολλαπλών ρόλων Eurofighter Typhoon μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι αντίθετη στην πώληση 40 μονάδων στην τουρκική πολεμική αεροπορία, προκαλώντας την έξαλλη αντίδραση όλης της κυβέρνησης Ερντογάν.

Αν και η Άγκυρα ελπίζει το Βερολίνο να αλλάξει σύντομα γνώμη, ο Σολτς και η παρέα του φαίνονται μέχρι στιγμής αδιάλλακτοι. 

Όπως και να έχει πρόσφατες αναφορές που εμφανίστηκαν σε τουρκικά και ανατολίτικα μέσα και επικαλείται η EurAsian Times προτείνουν πως το μαχητικού JF-17 που παράγουν Κίνα-Πακιστάν είναι μία βιώσιμη λύση για την Τουρκία.

Αν η Άγκυρα δεν επιλέξει τα ρωσικά Su-35 ή Su-57 τότε πράγματι τα κινεζικά μαχητικά JF-17 ίσως είναι η μόνη διαθέσιμη επιλογή για την τουρκική πολεμική αεροπορία, αφού κάθε άλλο δυτικής παραγωγής αεροσκάφος φαίνεται όνειρο απατηλό για τον Ερντογάν, κυρίως εξαιτίας της επιχείρησης ρωσικών συστημάτων S-400 στο τουρκικό οπλοστάσιο.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν πως εάν η Τουρκία αποκτήσει ρωσικά ή κινεζικά μαχητικά η ενσωμάτωσή τους στον στόλο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας θα συναντήσει προκλήσεις, δεδομένου του γεγονότος πως βασίζεται σε αμερικανικά πρότυπα και υλισμικό (πυρομαχικά κλπ).

«Βέβαια η απόκτηση κινεζικών μαχητικών JF-17 Thunder θα βοηθούσε την Τουρκία να διατηρήσει μία ισότητα με την ελληνική πολεμική αεροπορία, η οποία αναμένεται να αποκτήσει έναν τεχνολογικά πολύ πιο προηγμένο στόλο μαχητικών τα επόμενα χρόνια» τόνισε η EurAsian Times.

Μπορεί το JF-17 να Αντικαταστήσει το F-16;

Όπως και να έχει, εάν οι Τούρκοι αποφασίσουν να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους και χτυπήσουν την πόρτα της Τουρκίας και του Πακιστάν, τότε το JF-17 θα μπορούσε να αποτελέσει μία καλή επιλογή αντικατάστασης του γερασμένου στόλου F-16 της Άγκυρας. Κάτι παρόμοιο έπραξε και το Πακιστάν και μέχρι στιγμής επιχειρεί τον εν λόγω τύπου αεροσκάφους χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Η νεότερη έκδοση block III του JF-17 εκτιμάται πως κοστίζει περίπου 32 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντίθετα με το F-16, το JF-17 σχεδιάστηκε για να παρατάσσει κινεζικά όπλα στις βάσεις όπλων του, συμπεριλαμβανομένου του πυραύλου αέρος-αέρος μικρού βεληνεκούς PL-5, των κατευθυνόμενων βομβών LS-6, των υπερηχητικών πυραύλων YJ-12 και των υπερηχητικών αντιπλοϊκών πυραύλων YJ-83. 

Ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν πως το JF-17 δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με τα υπερσύγχρονα και stealth μαχητικά F-35 ή J-20, ούτε ακόμη και με τα μαχητικά Rafale και Su-35. Είναι ένα οικονομικό αεροσκάφος που αποκτά σημαντικές δυνατότητες μόνο όταν εξοπλιστεί με ραντάρ AESA και τον ισχυρό κινεζικό πύραυλο PL-10.

GALLERY

JF-17 Thunder
JF-17 Thunder
JF-17 Thunder
JF-17 Thunder
JF-17 Thunder
JF-17 Thunder
JF-17 Thunder
JF-17 Thunder
JF-17 Thunder
JF-17 Thunder
JF-17 Thunder
JF-17 Thunder
JF-17 Thunder
JF-17 Thunder
JF-17 Thunder
JF-17 Thunder
JF-17 Thunder
JF-17 Thunder
JF-17 Thunder
JF-17 Thunder
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δημόσια διαπόμπευση από τη Χεζμπολάχ στους "ποντικούς" που έκαναν πλιάτσικο σε εγκαταλελλειμένα σπίτια στη Βηρυτό - Τους ... κρέμασαν σε κολώνες (Σκληρές εικόνες)

«Εκμετάλλευση του πολέμου και κλοπή από σπίτια», έγραφαν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν πώς...
Πολεμική αεροπορία 0

Τουρκική Αεροπορία και Ναυτικό έχουν ζητήσει περιοχές για άσκηση στο Αιγαίο - Πιθανότητα πραγματοποίησης παραβιάσεων μετά από μήνες

Η Τουρκία επανέλαβε πως δεν αναγνωρίζει ελληνικό εναέριο χώρο 10 ναυτικών μιλίων λίγες μόνο ημέρες μετά την αποχώρηση...