Νέο σχέδιο ψηφίσματος το οποίο θα υποβληθεί στην επιτροπή ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζει πως η ΕΕ θα πρέπει σύντομα να ανατρέψει τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει η ευρωπαϊκή αποικιοκρατία.
Ακόμη περισσότερο το σχέδιο υποστηρίζει ένα πρόγραμμα επανορθώσεων για την επανόρθωση των συνεχιζόμενων αδικιών.
Το σχέδιο σημειώνει ότι η ΕΕ δεν έχει καταβάλει «καμία συντονισμένη προσπάθεια για την αναγνώριση, την αντιμετώπιση και τη διόρθωση των διαρκών επιπτώσεων της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας στις κοινωνικές και διεθνείς ανισότητες». Ζητεί μάλιστα τη δημιουργία ενός μόνιμου φόρουμ της ΕΕ για την επανορθωτική δικαιοσύνη.
Η εισήγηση, όπως αναφέρει ο Guardian, είναι η πρώτη επίσημη προσπάθεια να προωθηθούν στην ατζέντα της ΕΕ οι αποζημιώσεις για τη δουλεία και την αποικιοκρατία. Οι προκαταρκτικές συζητήσεις μεταξύ των ευρωβουλευτών είναι απάντηση στις αυξανόμενες απαιτήσεις προς τις ανεπτυγμένες χώρες να αποκαταστήσουν τις συνέπειες της δουλείας.
Τον περασμένο μήνα, εξάλλου, η Αφρικανική Ένωση συμφώνησε να συμμετάσχει με τα έθνη της Καραϊβικής για να σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο με στόχο να πείσουν τα ευρωπαϊκά έθνη να πληρώσουν για «μαζικά ιστορικά εγκλήματα».
Πολλές πρώην ευρωπαϊκές αποικίες, στην Καραϊβική, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, «εξακολουθούν να υποφέρουν κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά από τις κληρονομιές της αποικιοκρατίας, της υποδούλωσης, του απαρτχάιντ και της γενοκτονίας», αναφέρει το ψήφισμα που θα παρουσιαστεί στην επιτροπή για την Ανάπτυξη από τη Γερμανίδα ευρωβουλευτή Πιερέτ Χερτσμπέργκερ-Φοφάνα.
Η ευρωπαϊκή αποικιοκρατία «βασίστηκε σε φυλετικές διακρίσεις και βία», προσθέτει το ψήφισμα και επισημαίνει ότι αυτή η βία συνεχίζει να έχει «βαθιές επιπτώσεις στις κοινωνικές και παγκόσμιες ανισότητες, όπως τις φυλετικές ανισότητες εντός και μεταξύ των χωρών».
Ακόμη συνδέει την κλιματική δικαιοσύνη με την αποκατάσταση της δουλείας, λέγοντας ότι τα ανεπτυγμένα (και πρώην αποικιοκρατικά) έθνη «συνέβαλαν περισσότερο στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, στην υπερθέρμανση του πλανήτη, στην κλιματική κρίση και στην περιβαλλοντική υποβάθμιση», ενώ «οι αναπτυσσόμενες χώρες πλήττονται περισσότερο από τις επιπτώσεις τους».
Πάντως αφήνει ανοιχτή τη λεπτομέρεια για τη μορφή της επανόρθωσης, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντάξει έκθεση.