Κόσμος

NYT: Τελειώνει η στήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ;

Δοκιμάζονται οι σχέσεις ΗΠΑ - Ισραήλ μετά και την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιβάλλει απαγόρευση βίζας σε Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη που έχουν διαπράξει βία κατά των Παλαιστινίων, αναφέρουν οι New York Times.

H απόφαση της Ουάσιγκτον εκλαμβάνεται ως επίπληξη στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Βενιαμίν Νετανιάχου, που δεν έκανε περισσότερα για να περιορίσει τέτοιες επιθέσεις, επισημαίνει το άρθρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια στιγμή, σε πείσμα των προειδοποιήσεων της Ουάσιγκτον, ο Νετανιάχου είπε ότι ο ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας στη Γάζα πολύ καιρό μετά τη νίκη επί της Χαμάς.

Επί δύο μήνες, ο Μπάιντεν υποστήριξε σθεναρά το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς, αλλά όπως επισημαίνουν οι ΝΥΤ, τα νυχτερινά τηλεφωνήματα μεταξύ Ουάσιγκτον και Ιερουσαλήμ γίνονται ολοένα και πιο έντονα όπως και τα δημόσια μηνύματα ορισμένων από τα ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο και για τις δύο πλευρές καθώς το Ισραήλ του Νετανιάχου χρειάζεται την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν για να συνεχίσει να ανεφοδιάζει τις δυνάμεις του και να το προστατεύσει από τη διεθνή πίεση συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Μπάιντεν, από την πλευρά του, έχει συνδεθεί τόσο στενά με το Ισραήλ, δεχόμενος πολιτικές επιθέσεις, ειδικά από την αριστερή πτέρυγα του ίδιου του κόμματός του, που τον κατηγορεί ότι επέτρεψε τη μαζική σφαγή αμάχων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ