Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Πεσκόφ: Έρχεται το τέλος του αμερικανοκεντρικού κόσμου - H αμερικανική επιρροή στην παγκόσμια οικονομία φθίνει

Η Ρωσία εκφράζει την πεποίθηση ότι οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της θα διαρκέσουν πολλά χρόνια, ενώ παράλληλα πιστεύει ότι η αμερικανική επιρροή στην παγκόσμια οικονομία υφίσταται μείωση. Αυτή την άποψη εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ σχολίαζε συνέντευξη στην οποία ο Αμερικανός υφυπουργός, αρμόδιος για τους ενεργειακούς πόρους, Τζέφρι Πάιατ δήλωσε στην εφημερίδα Financial Times ότι η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να μειώσει στο ήμισυ τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το αέριο έως τα τέλη της δεκαετίας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα kathimerini.gr

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι αυτές οι κυρώσεις θα διαρκέσουν για πολλά χρόνια. Ακόμα και χωρίς δηλώσεις από τον σεβαστό (Αμερικανό) εκπρόσωπο, το γνωρίζαμε ήδη αυτό. Το λαμβάνουμε υπόψιν όταν χαράσσουμε τη γραμμή μας», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Η Ρωσία συχνά περηφανεύεται ότι η οικονομία της αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από το αναμενόμενο μπροστά στις άνευ προηγουμένου κυρώσεις που της επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Από την άλλη πλευρά, είναι αντιμέτωπη με επίμονο πληθωρισμό και ελλείψεις σε εργατικά χέρια, ενώ η οικονομική της ανάπτυξη, που ήταν στο 5,0% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, στηρίχθηκε κυρίως στη μεγάλη αύξηση της παραγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού.

«Ο αμερικανοκεντρικός κόσμος φτάνει στο τέλος του»

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στη Ρωσία και σε ολόκληρο το σύστημα εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, κυρίως με την καταστροφή της δομής αυτών των σχέσεων», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Προκειμένου να αντισταθμίσει τη μείωση στο εμπόριο με τη Δύση, η Ρωσία στρέφεται στην Κίνα, την Ινδία και άλλες αγορές στη Μέση Ανατολή, την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

«Η παγκόσμια οικονομία δεν περιορίζεται στην αμερικανική οικονομία», πρόσθεσε ο Πεσκόφ, λέγοντας ότι η Κίνα μειώνει την απόσταση από τις ΗΠΑ.

«Ο κόσμος είναι πολύ πιο ποικιλόμορφος από τις ΗΠΑ, άρα ο αμερικανοκεντρικός κόσμος φτάνει στο τέλος του, και ξεκινά μια περίοδος ποικιλομορφίας, μεταξύ άλλων και στις οικονομικές σχέσεις».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ