Κόσμος

Το Ιράν εκτέλεσε Κούρδο φυλακισμένο επί 14 χρόνια - Καταδικάστηκε χωρίς δίκαιη δίκη

Ιρανός Κούρδος σουνίτης, καταδικασμένος σε θάνατο για «διαφθορά πάνω στη γη» και φυλακισμένος επί 14 χρόνια, εκτελέστηκε χθες Τετάρτη, ανακοίνωσαν οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Αγιούμπ Καρίμι είχε καταδικαστεί σε θάνατο μαζί με άλλους έξι Κούρδους το 2018. Είχε κατηγορηθεί πως ήταν μέλος οργανώσεων εκτός νόμου και είχε συνδεθεί με τον φόνο ιερωμένου στη Μαχαμπάντ (δυτικά).

Απαγχονίστηκε μαζί με άλλους έξι άνδρες —καταδικασμένους για άλλες υποθέσεις— σε φυλακή κοντά στην Τεχεράνη, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση IHR (Iran Human Rights), η οποία έχει την έδρα της στη Νορβηγία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, οι ιρανικές αρχές δεν του επέτρεψαν να δει την οικογένειά του για τελευταία φορά. 

«Η εκτέλεση του Αγιούμπ Καρίμι, βασισμένη σε ομολογίες που αποσπάστηκαν εξαναγκαστικά, χωρίς να έχει δίκαιη δίκη, είναι έγκλημα», τόνισε ο διευθυντής της IHR, ο Μαχμούντ Αμιρί-Μογαντάμ.

Την εκτέλεσή του επιβεβαίωσαν η Human Rights Activists News Agency, με έδρα τις ΗΠΑ, και από την Kurdistan Human Rights Network, με έδρα τη Γαλλία.

Η Διεθνής Αμνηστία είχε καλέσει το Ιράν να μην εκτελέσει τον Αγιούμπ Καρίμι και είχε καταγγείλει τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθη η δίκη του και ότι οι ομολογίες αποσπάστηκαν με βασανιστήρια.

Πέντε από τους συγκατηγορουμένους του —ο έκτος εκτελέστηκε πριν από μερικές εβδομάδες— αναμένουν τη θανάτωσή τους, σημειώνουν ΜΚΟ.

Το Ιράν κατατάσσεται στη δεύτερη θέση στον κόσμο ως προς τον αριθμό των εκτελέσεων θανατοποινιτών, πίσω μόνο από την Κίνα, εκτιμούν ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Αμνηστίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ