Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Παίρνει νέα μέτρα ή Κομισιόν κατά των διακινητών μεταναστών-"Αδίστακτοι εγκληματίες", τονίζει η Φον ντέρ Λαιεν

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν αναφερόμενη στην πρόταση της ΕΕ για το νέο νομικό πλαίσιο κατά της διακίνησης μεταναστών, τόνισε πως αναμένονται πιο αυστηρές ποινές, θα ανανεωθεί ο ορισμός του εγκλήματος αλλά και ότι θα υπάρξει ενιαίο ευρωπαϊκό κέντρο για τον συντονισμό των δραστηριοτήτων και την ανταλλαγή πληροφοριών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο κατά των διακινητών στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για την ανανέωση της νομοθεσίας κατά της διακίνησης, η οποία όπως είπε είναι 20 ετών.

Φον ντερ Λάιεν: Χρειάζεται απάντηση που θα σταματά τους διακινητές


«Θα ενημερώσουμε τον ορισμό του εγκλήματος της διακίνησης μεταναστών, θα ενισχύσουμε τις κυρώσεις μας και θα επεκτείνουμε τη δικαιοδοσία μας. Θέλουμε επίσης να βελτιώσουμε τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και των υπηρεσιών μας με ένα ενιαίο ευρωπαϊκό κέντρο κατά της διακίνησης μεταναστών για τον συντονισμό των δραστηριοτήτων και την ανταλλαγή πληροφοριών στην Europol. Θα δημιουργήσουμε επιχειρησιακές ομάδες εργασίας, μεταξύ άλλων με χώρες εταίρους, και η Europol θα αναπτύξει προσωπικό για την ενίσχυση της ικανότητας των κρατών μελών στο πεδίο», σημείωσε. Τόνισε ότι η διαχείριση κρίσεων είναι σημαντική, ωστόσο δεν είναι αρκετή και χρειάζεται μία απάντηση η οποία θα σταματά τους διακινητές και θα αποτρέπει την απώλεια ζωών.

Φον ντερ Λάιεν: Οι περισσότερες παράτυπες διελεύσεις διαφημίζονται στα social media


Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι «το πρώτο κομμάτι που θα δουλέψουμε είναι να αποτρέψουμε τους ανθρώπους από το να εμπιστευτούν τη ζωή τους σε διακινητές», υπογραμμίζοντας ότι αυτό περιλαμβάνει συνεργασία για τη διαχείριση των συνόρων και την ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά και «ήπια» εργαλεία, όπως εκστρατείες ενημέρωσης, και νέα εστίαση στην ψηφιακή διακίνηση.

«Οι περισσότερες παράτυπες διελεύσεις σήμερα διαφημίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οργανώνονται σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και πληρώνονται με ψηφιακή μεταφορά χρημάτων. Και αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο σε διεθνές επίπεδο, με τη συνεργασία με εταιρείες του διαδικτύου. Έτσι, μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε τους ανθρώπους από το να θέσουν τη ζωή τους στα χέρια αδίστακτων εγκληματιών», ανέφερε.

Ταυτόχρονα χρειάζεται συνεργασία των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, προσέθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν, αναφέροντας ότι πρέπει δεσμευτούν τα περιουσιακά στοιχεία που χρησιμοποιούν οι εγκληματίες, αλλά και να σταματήσουν οι οικονομικές ροές των εγκληματικών ομάδων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ