Κόσμος

Προς ενεργειακή φτώχεια; Αυξάνεται η ζήτηση σε LNG στην Ευρώπη κατά 30%- Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν για το πετρέλαιο

Εν μέσω της αναμενόμενης υψηλότερης ζήτησης στην αρχή της περιόδου θέρμανσης, οι εισαγωγές LNG στη βορειοδυτική Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν κατά 30% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ανέφερε η Montel την Τετάρτη, επικαλούμενη προκαταρκτικές εκτιμήσεις της LSEG.

Με τη χειμερινή ζήτηση θέρμανσης να ξεκινά, οι εισαγωγές LNG αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τον Νοέμβριο, αν και θα ήταν χαμηλότερες από τον ίδιο μήνα του 2022, όταν η Ευρώπη προσπαθούσε να πάρει στα χέρια της φορτία LNG για να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο αγωγού.

Τον επόμενο μήνα, η βορειοδυτική Ευρώπη εκτιμάται ότι θα εισάγει περίπου 243 mcm/ημέρα, με κατεύθυνση την Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τις προβλέψεις LSEG.

«Η ζήτηση θέρμανσης αρχίζει και υπάρχουν προβλέψεις για ψυχρότερο καιρό», είπε ο Γουέιν Μπράιαν, επικεφαλής του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου της LSEG, στην Montel.

Οι εκτιμώμενες εισαγωγές του Νοεμβρίου θα είναι 15% χαμηλότερες από τον Νοέμβριο του 2022. Οι προγνώσεις καιρού από τον Νοέμβριο και μετά θα είναι η κινητήρια δύναμη των εισαγωγών LNG στην Ευρώπη, αλλά και οι μεγαλύτεροι άγνωστοι για την ευρωπαϊκή κατανάλωση φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα.

Η Ευρώπη μείωσε την κατανάλωση φυσικού αερίου το περασμένο έτος, λόγω της εξοικονόμησης ενέργειας και της μείωσης της βιομηχανικής ζήτησης λόγω των υψηλών τιμών και της καταστροφής της ζήτησης.

Μέρος της χαμένης ευρωπαϊκής ζήτησης για φυσικό αέριο λόγω της ενεργειακής κρίσης και των υψηλών τιμών ρεκόρ δεν θα μπορούσε ποτέ να επιστρέψει, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Vitol, Ράσελ Χάρντι.

«Για το φυσικό αέριο, η ζήτηση έχει πέσει κατακόρυφα στην Ευρώπη, με διψήφιες ποσοστιαίες μειώσεις. Αναμένουμε ότι μέρος της χαμένης ζήτησης θα είναι μόνιμη», δήλωσε ο Χάρντι στο Energy Intelligence Forum στο Λονδίνο.

Η ζήτηση φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν 12% χαμηλότερη το 2022 από τον μέσο όρο της περιόδου 2019-2021, λόγω της πτώσης της ζήτησης φυσικού αερίου από τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά, έγραψαν νωρίτερα αυτό το μήνα ερευνητές της δεξαμενής σκέψης Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Νέα αποσταθεροποίηση στο πετρέλαιο με ισχυρότερες κυρώσεις ΗΠΑ στο Ιράν;

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί υπό το πρίσμα του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ, καθώς διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις κυρώσεις για το πετρέλαιο στο Ιράν.

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να ενισχύσουν την επιβολή των κυρώσεων στις εξαγωγές αργού πετρελαίου του Ιράν λόγω του πολέμου Χαμάς-Ισραήλ και της ιρανικής υποστήριξης της Χαμάς, δήλωσε στο CNBC την Τετάρτη η Χελίμα Κροφτ, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής εμπορευμάτων της RBC Capital Markets.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι απελπισμένη να περιορίσει αυτόν τον πόλεμο, σαφώς δεν θέλουν να ξεχυθεί πέρα από τη Γάζα», είπε η Κροφτ στον Νταν Μέρφι του CNBC στο περιθώριο επενδυτικού φόρουμ στη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον διάδοχο και πρωθυπουργό της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, και «συζήτησαν τις συνεχιζόμενες διπλωματικές και στρατιωτικές προσπάθειες για να αποτρέψουν κρατικούς και μη κρατικούς παράγοντες από τη διεύρυνση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με τη Κροφτ του RBC, «απλώς δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές για ορισμένους παίκτες σε αυτή τη σύγκρουση».

Από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η αγορά αναρωτιέται εάν θα τιμολογήσει μια ακόμη πιο αυστηρή προσφορά εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αυστηροποιήσουν την επιβολή των κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν.

Η προσφορά πετρελαίου από το Ιράν, η οποία αυξάνεται τους τελευταίους μήνες σε υψηλό του 2018 λόγω, όπως φαίνεται, πιο αδύναμης επιβολής των κυρώσεων των ΗΠΑ, θα μπορούσε να αρχίσει να συρρικνώνεται ξανά, λένε οι αναλυτές.

«Το επιχείρημα είναι, μπορείτε να συνεχίσετε να επιτρέπετε στο Ιράν να κρατήσει την τράπεζα ανοιχτή για ομάδες όπως η Χαμάς; Έτσι, νομίζω ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να αυστηροποιήσει αυτές τις κυρώσεις», δήλωσε σήμερα στο CNBC η Κροφτ του RBC.

Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να προσγειώσουν την αγορά 700.000 bpd ιρανικών εξαγωγών σε μια νύχτα, αλλά «θα μπορούσαν σίγουρα να κάνουν περισσότερα για τις μεταφορές από πλοίο σε πλοίο, σίγουρα μπορούν να συνομιλήσουν με κινεζικά διυλιστήρια με πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Κάποια αυστηρότερη επιβολή των κυρώσεων κατά του Ιράν θα μπορούσε να έρθει σύντομα, επειδή υπάρχει δικομματική πίεση του Κογκρέσου να «επιχειρήσει βασικά να κλείσει την τράπεζα για ομάδες όπως η Χαμάς», κατέληξε η Κροφτ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ