Κόσμος

Πόλεμος στο Ισραήλ: Παραιτήθηκε η υπ. Πληροφοριών, με αιχμές για υποστελέχωση

Η υπουργός Δημόσιας Διπλωματίας Galit Distel Atbaryan παραιτείται από τη θέση της, διαμαρτυρόμενη ότι το πολυσυζητημένο υπουργείο της απογυμνώθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γάζας από τις ελάχιστες εξουσίες που του δόθηκαν όταν συγκροτήθηκε στις αρχές του έτους.

Σε ένα μακροσκελές tweet, η Distel Atbaryan αναφέρει ότι αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση εξουσιοδότησε το υπουργείο Διασποράς να κατευθύνει τη δημόσια διπλωματία του Ισραήλ στο εξωτερικό παράλληλα με το έργο του υπουργείου Εξωτερικών, καθιστώντας το υπουργείο της "σπατάλη δημόσιου χρήματος".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολλοί δημοσιογράφοι και παρατηρητές σημείωναν καθ' όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους ότι το υπουργείο της Distel Atbaryan δεν είχε πραγματικές εξουσίεw, με το υπουργείο να αποτελείται αποκλειστικά από το γραφείο του υπουργού. Προσπάθησε και απέτυχε αρκετές φορές να διορίσει γενικό διευθυντή του υπουργείου, ενώ τα λιγοστά προϊόντα του - διαδικτυακά βίντεο και αναρτήσεις στα αγγλικά που προσπαθούσαν να μεταφέρουν τη θέση της κυβέρνησης σε θέματα όπως η δικαστική αναμόρφωση - χλευάστηκαν ευρέως για την ποιότητα και την καθυστερημένη αποστολή μηνυμάτων.

«Ασυγχώρητη αποτυχία» του Νετανιάχου οι επιθέσεις της Χαμάς, λέει ο Λαπίντ

Νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, κατηγόρησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για «ασυγχώρητη αποτυχία», καθώς δεν κατάφερε να αποτρέψει την επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.

«Η αποτυχία του Σαββάτου είναι ασυγχώρητη», τόνισε ο Λαπίντ, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης που συγκροτήθηκε από τον Νετανιάχου με τη συμμετοχή του κεντρώου κόμματος Εθνική Ενότητα του Μπένι Γκαντς.

Ο Λαπίντ αρνήθηκε να συμμετάσχει σε κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης αν δεν αποχωρήσουν από τον νυν κυβερνητικό συνασπισμό τα ακροδεξιά κόμματα.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Παιδείας Γιοάβ Κις έγινε το πρώτο μέλος της κυβέρνησης που παραδέχθηκε λανθασμένους υπολογισμούς που οδήγησαν στην επίθεση της Χαμάς. «Αυτό συνέβη υπό την διακυβέρνησή μας, θα βγάλουμε συμπεράσματα και θα λογοδοτήσουμε», τόνισε ο Κις σε συνέντευξή του.

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού Χερτσί Χαλεβί παραδέχθηκε για πρώτη φορά λάθη του στρατού της χώρας του. «Οι IDF [οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις] έχουν καθήκον τους την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών αυτής και το πρωί του Σαββάτου δεν καταφέραμε να εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον», τόνισε ο Χαλεβί, ζητώντας να γίνει μετά τον πόλεμο η αξιολόγηση των λαθών.

Οι επιθέσεις της παλαιστινιακής οργάνωσης αιφνιδίασαν τις ισραηλινές δυνάμεις, παρά τη φήμη που έχουν ο ισραηλινός στρατός και οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες για την αποτελεσματικότητά τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Απόλυτη συνεργασία με τους Γάλλους-Τέσσερα ελληνικά Rafale σε επίπονη αεροπορική άσκηση στη Γαλλία με την επωνυμία «Volfa 2024»

Η αεροπορική άσκηση είναι ιδιαίτερα απαιτητική κατά την διάρκεια της οποίας εκτελούνται σύνθετες αεροπορικές αποστολές...