ελληνικός και ρωσικός στρατός
Κόσμος

Ελλάδα εναντίον Ρωσίας-Πώς συγκρίνετε ο στρατός μας με αυτόν του Πούτιν; Και όμως κάπου τους "περνάμε"!

Αδιαμφισβήτητα η Ρωσία διαθέτει κάποιους από τους πιο σύγχρονους, καλά εξοπλισμένους και ισχυρότερους στρατού όλου του κόσμο. Αν και η πολεμική αεροπορίας και το πολεμικό ναυτικός της είναι παγκόσμιας κλάσης, η Μόσχα ξεχωρίζει διεθνώς για τις ασύγκριτες χερσαίες της δυνατότητες και τα υπερσύγχρονα συστήματα αεράμυνάς της.

Με τόσο εκτενή σύνορα η Μόσχα πάντα χρειάζονταν χιλιάδες άρματα μάχης, δεκάδες χιλιάδες τεθωρακισμένα και εκατομμύρια καλά εκπαιδευμένους και βαριά οπλισμένους στρατιώτες για να υπερασπίζονται την επικράτεια του κράτους.

Ενδιαφέρον θα είχε να δούμε πώς οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις συγκρίνονται με έναν στρατό όπως τον ρωσικό. Πόσο μεγάλο είναι το αριθμητικό χάσμα και τι σημαίνει αυτό στον σύγχρονο πόλεμο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Εναντίον Ρωσίας

Θα ξεκινήσουμε την σύγκριση αναφέροντας πως η Ρωσία κατατάσσεται από την σελίδα Global FirePower, μία σελίδα που αναλύει δεδομένα και πληροφορίες και κατατάσσει τους στρατούς όλο του κόσμου κάθε χρόνο, ως την δεύτερη ισχυρότερη χώρα του κόσμου, μετά φυσικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ελλάδα βρίσκεται στην θέση 30 φέτος.

Για να καταλάβετε και την διαφορά στην έκταση να τονίσουμε πως η ρωσική επικράτεια καταλαμβάνει 17 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα συγκριτικά με τα 131 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα της ελληνικής, νούμερο που καθιστά την Ρωσία την μεγαλύτερη σε έκταση χώρα όλου του πλανήτη.

Αεροσκάφη

Στον στρατιωτικό τομέα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν συνολικά 4.182 αεροσκάφη ενώ από την άλλη η χώρα μας διαθέτει συνολικά 635 αεροσκάφη διαφόρων τύπων. Να σημειώσουμε πως οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις βρίσκονται σε στάδιο εκσυγχρονισμού του εναέριου στόλου τους οπότε θα βλέπουμε όλο και πιο σύγχρονα αεροπλάνα στα χέρια Ρώσων πιλότων.

Ενδεικτικά, από αυτά τα 4 χιλιάδες αεροσκάφη τα 772 είναι μαχητικά ενώ από τα 635 μας αεροπλάνα τα 193 είναι μαχητικού τύπου. Εννοείται το χάσμα σε άλλους τύπους αεροσκαφών είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού για παράδειγμα η Μόσχα επιχειρεί αρκετά εκατοντάδες μεταγωγικά, πολλά βομβαρδιστικά και χιλιάδες ελικόπτερα.

Πολεμικά Σκάφη

Αν και η συνολική ναυτική δύναμη της Μόσχας είδε μεγάλη μείωση μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, σήμερα το ρωσικό πολεμικό ναυτικό διαθέτει συνολικά 598 στοιχεία. Από την άλλη το ελληνικό ναυτικό διαθέτει σήμερα 120 στοιχεία, ωστόσο βρισκόμαστε σήμερα σε φάση εκσυγχρονισμού μιας και αναμένουμε κάποια από τα πιο σύγχρονα πλοία όλη της Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως επιχειρούμε περισσότερες φρεγάτες από τους Ρώσους (13 έναντι 11) μιας και αυτά τα πλοία είναι ιδανικά για θάλασσες όπως την Μεσόγειο. Το ρωσικό ναυτικό τείνει να επιχειρεί περισσότερα καταδρομικά, κορβέτες, υποβρύχια κλπ.  

Χερσαίες Δυνάμεις

Τέλος, εκεί όπου διαπρέπει παγκοσμίως η Ρωσία είναι στις χερσαίες δυνάμεις της. Ο ρωσικός στρατός διαθέτει σχεδόν 4 χιλιάδες πυραυλικά συστήματα συγκριτικά με τα περίπου 150 της Ελλάδας. Η Μόσχα επιχειρεί περισσότερα από 12 χιλιάδες άρματα μάχης, ενώ ο ελληνικός στρατός περίπου 1.300, νούμερο όμως πολύ αξιοπρεπές για τα δικά μας δεδομένα. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ