πλοίο και Πετρέσκου
Κόσμος

Ρουμανία: Απανωτές κατηγορίες στρατηγού Πετρέσκου κατά Μόσχας-«Ετοιμαζόμαστε για μακροπρόθεσμο πόλεμο με την Ρωσία!»

Η Ρωσία «ενεργά και συνεχώς» παρεμβάλει τις επικοινωνίες GPS πλοίων εντός των ρουμάνικων χωρικών υδάτων, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο κίνδυνο σύγκρουσης. Το ΝΑΤΟ και η Ρουμανία πρέπει να προετοιμαστούν για μία μακροπρόθεσμη σύγκρουση με το καθεστώς της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δήλωσε την Τετάρτη ο αρχηγός άμυνας της Ρουμανίας, στρατηγός Ντανιέλ Πετρέσκου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σύγκρουση» Ρουμανίας-Ρωσίας

«Ο πόλεμος έχει επιστρέψει στην Ευρώπη. Είναι ένας πόλεμος που ξεκίνησε η Ρωσία, ο οποίος για την Ουκρανία είναι πόλεμος επιβίωσης και για την Δύση είναι πόλεμος αξιών. Δεν βλέπουμε σύντομα το τέλος του πολέμου. Αν και θαυμάζουμε το σθένος της ουκρανικής κοινωνίας μπροστά στις ρωσικές επιθέσεις, πρέπει επίσης να προετοιμαστούμε για μία μακροπρόθεσμη σύγκρουση με το καθεστώς της Ρωσικής Ομοσπονδίας» δήλωσε ο στρατηγός Πετρέσκου.

«Αισθανόμαστε πολύ έντονα αυτήν την σύγκρουση, ειδικά στο αριστερό μέτωπο του ΝΑΤΟ και κυρίως στην περιοχή από όπου έρχονται, την Μαύρη Θάλασσα. Ο πόλεμος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία αποσταθεροποίησε συνολικά την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και προκάλεσε το αίσθημα της ανασφάλειας μεταξύ των χωρών εδώ» δήλωσε ο Πετρέσκου σε ζωντανή μετάδοση από την Ουάσιγκτον.

Ο επικεφαλής του ρουμάνικου στρατού συνέχισε διευκρινίζοντας πως «η Μαύρη Θάλασσα έχει γίνει μία περιοχή στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας».

«Από εδώ πύραυλοι εκτοξεύονται προς την Ουκρανία, έναντι πολιτικών ή στρατιωτικών υποδομών. Η περιοχή έχει αποτελέσει σκηνή αυξανόμενων στρατιωτικών δράσεων με ναυτικά ατυχήματα και δράσεις να περιορίσουν την κίνηση πλοίων. Εχθές το βράδυ [δηλαδή την νύχτα της Τρίτης] αντιαεροπορικές σειρήνες ήχησαν σε ουκρανικές πόλεις, κοντά στα σύνορα με την Ρουμανία, προειδοποιώντας για επικείμενες επιθέσεις. Αλλά αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στην Ουκρανία, τέτοια μηνύματα στέλνονται συχνά και σε Ρουμάνους πολίτες, προειδοποιώντας του για το ενδεχόμενο πτώσης αντικειμένων από τον εναέριο χώρο. Αυτά τα μηνύματα στέλνονται σε Ρουμάνους που κατοικούν στο Δέλτα, κοντά σε ουκρανικά λιμάνια, τα οποία βρίσκονται υπό συνεχείς ρωσικές επιθέσεις» τόνισε ο Ρουμάνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέλος, ο Πετρέσκου μίλησε για το ζήτημα των παρεμβολών έναντι ρουμάνικων πλοίων.

«Οι ενεργές και συνεχείς παρεμβολές της Ρωσίας επηρεάζουν τα συστήματα GPS, γεγονός που δημιουργεί τον κίνδυνο συγκρούσεων μεταξύ πλοίων σε ρουμάνικα χωρικά ύδατα ή σε πλοία που εισέρχονται σε περιοχές που έχει περιορίσει η Ρωσία».

Ένας άλλος κίνδυνος που αναφέρθηκε από τον επικεφαλής του στρατού της χώρας είναι οι θαλάσσιες νάρκες της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίες παρασύρονται από τα νερά και μετακινούνται σχεδόν ανεξέλεγκτα στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ