Κόσμος

Αίγυπτος: 8 άγνωστοι θάλαμοι ανακαλύφθηκαν σε πυραμίδα (εικόνες)

Μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη έκαναν οι αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο όπου εντόπισαν οχτώ ακόμη θαλάμους στην πυραμίδα του Φαραώ Σαχουρέ στο Αμπουσίρ.

Η γερνανο-αιγυπτιακή αρχαιολογική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ, με επικεφαλής τον Δρ. Mohamed Ismail Khaled, αποκάλυψε με επιτυχία μια σειρά αποθηκών στην αρχαία πυραμίδα του Φαραώ Σαχούρε στην περιοχή Αμπουσίρ.

Όπως εξήγησε ο Δρ. Mohamed Ismail Khaled, κατά τη διάρκεια των εργασιών στον προθάλαμο της πυραμίδας εντοπίστηκαν ίχνη χαμηλού περάσματος, γνωστού από καταγραφή του Βρετανού εξερευνητή John Perring το 1836.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά την εκκαθάριση του περάσματος, αποκαλύφθηκε η πρόσβαση στα οχτώ δωμάτια, τα οποία βρίσκονται σε κακή κατάσταση, καθώς η οροφή και μεγάλο μέρος του δαπέδου έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ ο χώρος είναι γεμάτος με χώμα. 

Η σημασία αυτής της ανακάλυψης, όπως τόνισε ο Δρ. Mustafa Waziri, Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, είναι τεράστια καθώς ρίχνει «φως» στο τι υπήρχε πίσω από την πυραμίδα του Σαχούρε , του δεύτερου ηγεμόνα της Πέμπτης Δυναστείας (2400 π.Χ.) και του πρώτου που ενταφιάστηκε στο Αμπουσίρ.

Ο Δρ. Mustafa Waziri δήλωσε περαιτέρω ότι μόλις η αποστολή ολοκληρώσει το έργο της, αυτές οι αποθήκες που ανακαλύφθηκαν θα διατεθούν για εκτενή μελέτη. 

Επιπρόσθετα, βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια για το άνοιγμα τους σε Αιγύπτιους και διεθνείς επισκέπτες στο προσεχές μέλλον.

Στην τοποθεσία Αμπουσίρ υπάρχουν συνολικά πάνω από 14 πυραμίδες, η οποία χρησίμευσε ως βασιλική νεκρόπολη κατά την Πέμπτη Δυναστεία.

Οι τρεις μεγαλύτερες είναι εκείνες του Νιουζερέ, η οποία επίσης είναι και η καλύτερα διατηρημένη, του Νεφεριρκαρέ, και του Σαχουρέ. Οι περισσότερες από τις πυραμίδες στο Αμπουσίρ φτιάχτηκαν με παρόμοιες τεχνικές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ