Κόσμος

Σουηδία: Το Ίδρυμα Νόμπελ ανακάλεσε την απόφασή του να καλέσει τον Ρώσο πρέσβη

«Επιλέγουμε να επαναλάβουμε την εξαίρεση της περασμένης χρονιάς από τη συνήθη πρακτική, δηλαδή να μην προσκαλέσουμε τους πρεσβευτές της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και του Ιράν στην τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ στη Στοκχόλμη», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το Ίδρυμα Νόμπελ.

Σε ό,τι αφορά το Ιράν, η απόφαση του ιδρύματος ελήφθη λόγω της καταστολής των διαδηλώσεων στη χώρα αυτή.

Το σουηδικό ίδρυμα είχε ανακοινώσει την Πέμπτη πως θα επανερχόταν στην προηγούμενη πρακτική του που συνίστατο στην πρόσκληση των πρεσβευτών όλων των χωρών που εκπροσωπούνται στη Σουηδία, κάτι που προκάλεσε ένα κύμα οργής.

Όπως εξήγησε σήμερα, η αρχική του απόφαση στηρίχθηκε στην πεποίθηση «πως είναι σημαντικό και δίκαιο να μεταδοθούν όσο ευρύτερα γίνεται οι αξίες και τα μηνύματα που αντιπροσωπεύει το βραβείο Νόμπελ». Ωστόσο, οι έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν «επισκίασαν πλήρως αυτό το μήνυμα».

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Όλεχ Νικολένκο, κατήγγειλε την (αρχική) απόφαση λέγοντας ότι προκαλεί «μεγάλο αίσθημα ατιμωρησίας» της ρωσικής εξουσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον ξεκαθάρισε από την πλευρά του χθες, Παρασκευή, πως δεν συμφωνεί με την απόφαση του Ιδρύματος, λέγοντας πως αντιλαμβάνεται ότι αυτή «ενοχλεί πολλούς ανθρώπους στη Σουηδία και στην Ουκρανία».

Πολλές προσωπικότητες πρώτης γραμμής της σουηδικής πολιτικής, όπως οι ηγέτες των κομμάτων του Κέντρου, των Πρασίνων, της Αριστεράς και των Φιλελευθέρων, απείλησαν να μποϊκοτάρουν την εκδήλωση σε περίπτωση που παρίστατο σε αυτήν ο πρεσβευτής της Ρωσίας.

Η τελετή πραγματοποιείται πάντοτε στη Στοκχόλμη στις 10 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία οι τιμηθέντες με τα βραβεία ιατρικής, φυσικής, χημείας, λογοτεχνίας και οικονομικών παραλαμβάνουν τα βραβεία τους από τον βασιλιά Καρλ Γκούσταβ ΙΣΤ' και ακολουθεί επίσημο δείπνο με περίπου 1.200 προσκεκλημένους.

Ξεχωριστή τελετή διοργανώνεται στο Όσλο την ίδια ημέρα για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης.

Πέρυσι, το νορβηγικό ίδρυμα Νόμπελ είχε καλέσει όλους τους πρεσβευτές που βρίσκονται στη Νορβηγία στην τελετή και σκοπεύει να κάνει το ίδιο και φέτος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ