Κόσμος

Αναβλήθηκε η ψηφοφορία των Η.Ε. σχετικά με την παρουσία στο Λίβανο λόγω διαφωνιών

Η προγραμματισμένη ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη, χτες Τετάρτη (30/8)για την ανανέωση της έγκρισης της ειρηνευτικής αποστολής στον Λίβανο αναβλήθηκε λόγω διαφωνίας μεταξύ Γαλλίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των δυνάμεων του διεθνούς οργανισμού, δήλωσαν διπλωμάτες.

Η Γαλλία συνέταξε ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την παράταση της ειρηνευτικής αποστολής για έναν ακόμη χρόνο, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λένε ότι «το ψήφισμα αποδυνάμωσε μέρος της διατύπωσης που σχετίζεται με την ικανότητα των δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών να κινούνται ελεύθερα».

«Η ελευθερία μετακίνησης της UNIFIL είναι υψίστης σημασίας σε μια εποχή που οι εντάσεις στην περιοχή κλιμακώνονται σε επικίνδυνα επίπεδα», δήλωσε ένας διπλωμάτης από τα Εμιράτα, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL), η οποία ιδρύθηκε το 1978, πραγματοποιεί περιπολίες στα νότια σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ. Η εντολή του ανανεώνεται ετησίως. Η τρέχουσα θητεία του λήγει σήμερα Πέμπτη.

Σύμφωνα με προσχέδιο, η Γαλλία πρόσθεσε μια διατύπωση που δηλώνει ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις θα πρέπει να συντονιστούν με τη λιβανική κυβέρνηση και διέγραψε το κείμενο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του περασμένου έτους που απαιτεί από όλα τα μέρη να επιτρέπουν “ανακοινωμένες και απροειδοποίητες περιπολίες” των δυνάμεων του ΟΗΕ.

Η πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν ένα ψήφισμα που «ενισχύει την UNIFIL και της παρέχει ό,τι χρειάζεται για να συνεχίσει να εργάζεται αποτελεσματικά».

Με τη σειρά του, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Γκιλάντ Ερντάν, είπε στο Ισραηλινό Στρατιωτικό Ραδιόφωνο ότι «οι απαιτήσεις του Λιβάνου να περιορίσει την ελευθερία των μελών της UNIFIL να επιβλέπουν και να παρακολουθούν τι συμβαίνει στο νότιο Λίβανο είναι απαράδεκτες».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, Αμπντουλάχ Μπου Χαμπίμπ, δήλωσε ότι «το νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να ορίζει ότι οι δυνάμεις της UNIFIL συντονίζονται με τον λιβανικό στρατό».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Το Master plan ΗΠΑ-Ισραήλ διάνοιξης του "θαλάσσιου καναλιού Μπέν Γκουριόν" σβήνει τη Διώρυγα του Σουέζ- Έρχονται τεκτονικές αλλαγές σε Παγκόσμιο εμπόριο και άμυνα

Ισραήλ -ΗΠΑ φαίνεται ότι προωθούν  την κατασκευή του  «Καναλιού Μπεν Γκουριόν», με το οποίο θα συνδεόταν ο κόλπος της...
Ελληνοτουρκικά 0

Τρόμος για την Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του στόλου μας από τους Τούρκους- "Άρον -άρον" ενεργοποιούν το σόναρ ανίχνευσης δυτών "Aras-2023"

Οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι τα λιμάνια τους στα μικρασιατικά παράλια και οι κρίσιμες σταθερές εγκαταστάσεις παροχής ...