Κόσμος

Ομηρία Ρωσίας-Σ. Αραβίας στο πετρέλαιο-Κόλπο γκρόσο με ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής-Τι συμβαίνει στις αγορές

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας υπερασπίστηκε την Τετάρτη τις πρόσφατες αποφάσεις του Ριάντ και της Μόσχας για τη μείωση του πετρελαίου, παρά τη συγκρατημένη υποδοχή από την αγορά. Η μικρή αύξηση της τιμής του αργού τύπου Brent ήταν βραχύβια. 

Τη Δευτέρα η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, δύο από τα ισχυρότερα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), ανακοίνωσαν περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή για να στηρίξουν την αγορά. Το Ριάντ επιβεβαίωσε ότι θα παρατείνει την περικοπή του κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) έως τον Αύγουστο, ενώ η Ρωσία δήλωσε ότι θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 500.000 bpd τον Αύγουστο, περιορίζοντας τις παγκόσμιες προμήθειες, αναφέρει το Al-Monitor.

Αν και το Brent ανέβηκε κατά 2% μετά τις ανακοινώσεις, υποχώρησε και πάλι και εξακολουθεί να κυμαίνεται γύρω στα 75 δολάρια το βαρέλι. Η μακροπρόθεσμη παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα -συμπεριλαμβανομένης της αργής οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας από την πανδημία και των υψηλών επιτοκίων- φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο το κλίμα των επενδυτών παρά τις πολύμηνες περικοπές. Οι τιμές του πετρελαίου έχουν παραμείνει σχετικά σταθερές το 2023 και το παρατεταμένο χαμηλό δείχνει ότι πολλοί έμποροι δεν προβλέπουν έλλειψη προσφοράς στο εγγύς μέλλον. 

Στο Διεθνές Σεμινάριο του ΟΠΕΚ στην έδρα του καρτέλ των 23 μελών στη Βιέννη την Τετάρτη, ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ υπερασπίστηκε την κίνηση, λέγοντας ότι ήταν "ουσιαστικό" για το Ριάντ και τη Μόσχα να ανακοινώσουν τις περικοπές, οι οποίες ήταν εθελοντικές και όχι "επιβεβλημένες". Οι εθελοντικές περικοπές δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν από όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ+, ούτε απαιτούν ομόφωνη έγκριση από τις 23 χώρες. 

Η κύρια πρόκληση για την αγορά ήταν οι τακτικές αναθεωρήσεις σχετικά με την παραγωγή πετρελαίου, καθώς μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη ζήτηση. Ο Αμπντουλαζίζ επικαλέστηκε μια ενημέρωση από την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ από την περασμένη εβδομάδα που ανέφερε ότι η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ μειώθηκε τον Απρίλιο στα 12,615 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο. Καταφέρθηκε επίσης εναντίον της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, η οποία έχει παράσχει αντικρουόμενα στοιχεία στον ΟΠΕΚ σχετικά με τη ζήτηση πετρελαίου. Ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί στα 110 εκατομμύρια bpd μέχρι το 2045, ενώ ο ΔΟΕ πιστεύει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα επιβραδυνθεί σημαντικά μέχρι το 2028.

Ο Αμπντουλαζίζ δήλωσε ότι με την πολιτική που ακολουθεί η Σαουδική Αραβία στο μέλλον, δεν θα υπάρξει επιστροφή στη δεκαετία του 1980, όταν η χώρα λειτουργούσε ως ταλαντευόμενος παραγωγός πετρελαίου και ήταν σε θέση να αυξήσει ή να μειώσει την προσφορά με ελάχιστο κόστος για την εξισορρόπηση των αγορών. Χαιρέτισε επίσης τις περικοπές ως ένδειξη της ενότητας του Ριάντ με τη Μόσχα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Χαϊθάμ αλ Γκαΐς άνοιξε τη διάσκεψη την Τετάρτη. "Δισεκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από το εμπόρευμά μας, το πετρέλαιο, για την καθημερινή τους ζωή", δήλωσε. "Αυτή είναι μια αναπόφευκτη πραγματικότητα που απαιτεί σεβασμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ΟΠΕΚ επιδιώκει τη σταθερότητα της αγοράς".

Πρόσθεσε ότι η ενεργειακή βιομηχανία θέλει να δημιουργήσει ένα μέλλον χωρίς εκπομπές και η αξιοποίηση της τεχνολογίας, ένα από τα κύρια θέματα του σεμιναρίου, θα συμβάλει στην επίτευξή του. "Ωστόσο, το πετρέλαιο είναι πολύ κεντρικό και θεμελιώδες για τη ζωή για να σταματήσει απλά. Αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα και προσπαθούμε συνεχώς να μειώνουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, ώστε να μπορέσουμε όλοι να προχωρήσουμε προς μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ενεργειακή μετάβαση".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ