Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Φλέγεται από ταραχές η Γαλλία: Αναπτύχθηκαν τεθωρακισμένα & ελικόπτερο για καταστολή- Λεηλασίες σε οπλοπωλεία, πιέσεις σε Μακρόν (Βίντεο)

Περισσότερα από 470 άτομα στη Γαλλία συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της τέταρτης νύχτας ταραχών που προκλήθηκαν από τον θανάσιμο πυροβολισμό ενός εφήβου από την αστυνομία, αλλά οι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η κατάσταση ήταν πιο ήρεμη από την προηγούμενη νύχτα.

Σαράντα πέντε χιλιάδες αστυνομικοί, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών δυνάμεων, αναπτύχθηκαν για να αντιμετωπίσουν τις ταραχές και τις λεηλασίες σε ολόκληρη τη χώρα το βράδυ της Παρασκευής. Οι αναφορές ανέφεραν ότι οι συνθήκες στο Παρίσι ήταν ελαφρώς πιο ήρεμες σε σχέση με τις προηγούμενες νύχτες, ενώ η κατάσταση σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως η Μασσαλία και η Λυών ήταν πιο χαοτική, με πυρπολήσεις κτιρίων και οχημάτων και λεηλασίες καταστημάτων.

Καταστήματα σε διάφορα εμπορικά κέντρα σε προάστια του Παρισιού, καθώς και ένα κατάστημα Apple στο κέντρο του Στρασβούργου, λεηλατήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής.

"Η δημοκρατία θα κερδίσει, όχι οι ταραξίες", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμανέν, καθώς συναντήθηκε με την αστυνομία τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. "Είμαστε στις 471 συλλήψεις στην εθνική επικράτεια", είπε, αλλά σημείωσε "πολύ χαμηλότερη ένταση από ό,τι κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ακόμη και της προχθεσινής". Περισσότεροι από 900 άνθρωποι είχαν συλληφθεί την προηγούμενη νύχτα.

Ο Νταρμανέν κατήγγειλε την "απαράδεκτη βία στη Λυών και τη Μασσαλία", όπου απαγορεύτηκαν οι δημόσιες διαδηλώσεις και σταμάτησαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Περισσότερες από 80 συλλήψεις έγιναν στη Μασσαλία, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, και "σημαντικές ενισχύσεις" στάλθηκαν αφού ο δήμαρχος, Μπενουά Παγιάν, κάλεσε την εθνική κυβέρνηση να στείλει άμεσα επιπλέον στρατεύματα. "Οι σκηνές λεηλασίας και βίας είναι απαράδεκτες", έγραψε ο Παγιάν στο Twitter αργά το βράδυ της Παρασκευής, μετά τις συγκρούσεις της αστυνομίας με τους διαδηλωτές.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ένα Aldi ήταν ο στόχος μιας λεηλατικής επιδρομής, ενώ οι αρχές δήλωσαν ότι ερευνούσαν τα αίτια μιας φαινομενικής έκρηξης στην πόλη, η οποία δεν πιστεύουν ότι προκάλεσε θύματα.

Πολλά τυφέκια λεηλατήθηκαν από ένα οπλοπωλείο, αλλά δεν αφαιρέθηκαν πυρομαχικά. Ένα άτομο συνελήφθη με μια καραμπίνα που πιθανότατα προερχόταν από το κατάστημα, δήλωσε η αστυνομία.

Στη Λυών και τα γύρω προάστια, οι ταραξίες έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητα και σημάδεψαν με πυροτεχνήματα την αστυνομία. Η αστυνομία ανέπτυξε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και ένα ελικόπτερο για να καταστείλει τις ταραχές στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μια πιο ήσυχη νύχτα στο Παρίσι, όπου "η μαζική ανάπτυξη δυνάμεων επιβολής του νόμου απέτρεψε την παραμικρή ένδειξη αντιπαράθεσης ή διατάραξης", ανέφερε η εφημερίδα Le Monde. Παρ' όλα αυτά, υπήρξαν ακόμη 120 συλλήψεις στην πρωτεύουσα, με αναφορές για καμένα σκουπίδια και βίαιες συμπλοκές στη συνοικία Les Halles.

Η αναταραχή ξέσπασε σε εθνικό επίπεδο μετά τον Ναχέλ Μ., έναν 17χρονο αλγερινής και μαροκινής καταγωγής, ο οποίος πυροβολήθηκε από την αστυνομία την Τρίτη κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου σε προάστιο του Παρισιού. Ο θάνατός του, που καταγράφηκε σε βίντεο, αναζωπύρωσε τις μακροχρόνιες καταγγελίες για αστυνομική βία και ρατσισμό.

Ο 38χρονος αστυνομικός που συμμετείχε στον πυροβολισμό, ο οποίος δήλωσε ότι πυροβόλησε επειδή φοβήθηκε ότι ο ίδιος και ο συνάδελφός του ή κάποιος άλλος θα μπορούσε να χτυπηθεί από το αυτοκίνητο, κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση.

Ο Ναχέλ πρόκειται να ταφεί σε τελετή σήμερα Σάββατο, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Ναντέρ, του προαστίου του Παρισιού όπου ζούσε και σκοτώθηκε. Οι δικηγόροι της οικογένειας ζήτησαν από τους δημοσιογράφους να μείνουν μακριά, λέγοντας ότι πρόκειται για "ημέρα περισυλλογής" για τους συγγενείς του Ναχέλ.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εγκατέλειψε νωρίς την Παρασκευή τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σε μια συνάντηση κρίσης. Προέτρεψε τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι και κατηγόρησε τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης ότι παίζουν "σημαντικό ρόλο", λέγοντας ότι η βία οργανώνεται διαδικτυακά. Ζήτησε από πλατφόρμες όπως το Snapchat και το TikTok να αφαιρέσουν ευαίσθητο περιεχόμενο.

Ο Μακρόν δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από τα δεξιά κόμματα να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία θα έδινε στις αρχές επιπλέον εξουσίες για την απαγόρευση διαδηλώσεων και τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας.

Ερωτηθείς το βράδυ της Παρασκευής αν η κυβέρνηση θα μπορούσε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο Νταρμανέν δήλωσε: "Δεν αποκλείουμε καμία υπόθεση και θα δούμε μετά την αποψινή βραδιά τι θα επιλέξει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας".

Ο Νταρμανέν δήλωσε το Σάββατο ότι είναι επιφυλακτικός για μια τέτοια διαταγή, η οποία "έχει κηρυχθεί τέσσερις φορές σε 60 χρόνια". Αναλυτές δήλωσαν ότι η κυβέρνηση ήθελε απεγνωσμένα να αποφύγει την επανάληψη του 2005, όταν κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τον θάνατο δύο αγοριών αφρικανικής καταγωγής σε αστυνομική καταδίωξη, που προκάλεσε τρεις εβδομάδες ταραχών.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ