Κόσμος

Το νερό στη δεξαμενή του φράγματος Κακχόβκα έχει πέσει σε επίπεδο που δεν μπορεί πλέον να παρέχει ψύξη στους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια

Η στάθμη του νερού στη δεξαμενή του φράγματος Κακχόβκα, στη νότια Ουκρανία, δεν επιτρέπει πλέον την ψύξη των αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο φορέας εκμετάλλευσης του φράγματος,όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η στάθμη του νερού έχει πέσει «κάτω από το κρίσιμο όριο των 12,7 μέτρων» και δεν επαρκεί πλέον για να τροφοδοτήσει τις «πισίνες του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια» για ψύξη», ανακοίνωσε ο διευθυντής της ουκρανικής εταιρείας Ukrhydroenergo, Igor Sîrota.

Ο Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ραφαέλ Γκρόσι, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί το εργοστάσιο την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι το νερό δεν μπορεί πλέον να αντληθεί εάν η στάθμη του πέσει κάτω από το όριο των 12,7 μέτρων.

Το καύσιμο του πυρήνα του αντιδραστήρα και αυτό που τοποθετείται σε δεξαμενές αποθήκευσης -προκειμένου να αποφευχθεί ένα ατύχημα σύντηξης και οι εκπομπές ραδιενεργών στο περιβάλλον- πρέπει να ψύχονται συνεχώς.

Μια μεγάλη λεκάνη ψύξης που βρίσκεται κοντά στις εγκαταστάσεις είναι «επί του παρόντος γεμάτη και περιέχει αρκετά αποθέματα νερού για να τροφοδοτήσει το εργοστάσιο για αρκετούς μήνες, επειδή οι έξι αντιδραστήρες (του εργοστασίου) είναι κλειστοί», ανακοίνωσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ