Κόσμος

Επιφυλακτικός ο Σολτς στην ιδέα της Φον ντερ Λάιεν για Ευρωπαϊκό στρατό

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με έναν πιθανό στρατό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποστήριξε αυτή την ιδέα, κατά τη διάρκεια ενός φόρουμ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Βερολίνο, αναφέρει το DPA.

Παρών στην εκδήλωση WDR Europaforum, ο Scholz είπε ότι η ασφάλεια στην Ευρώπη μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω της διατλαντικής συνεργασίας. «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι πρόκειται για την ενίσχυση της διατλαντικής συνεργασίας και του ΝΑΤΟ», είπε.

O Γερμανός καγκελάριος πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο πρώτα να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή συνεργασία στην παραγωγή όπλων προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η φον ντερ Λάιεν, από την άλλη πλευρά, υποστήριξε την ιδέα ενός «στρατού των Ευρωπαίων». «Φυσικά, δεν είναι λίγα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Είναι καλό που έχουμε ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρώην υπουργός Άμυνας στη Γερμανία.

«Αλλά το ΝΑΤΟ δεν είναι παντού. Και σίγουρα υπάρχουν σενάρια όπου χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τότε, πρέπει να είμαστε σε θέση να ενεργήσουμε επίσης ενεργά», είπε.

Το μεγάλο και δύσκολο ερώτημα, τόνισε η φον ντερ Λάιεν, είναι ποιος θα έπαιρνε την απόφαση να αναπτύξει έναν ευρωπαϊκό στρατό. «Πρέπει να γίνει πολλή συζήτηση για αυτό», είπε.

Η φον ντερ Λάιεν δήλωσε επίσης ότι τρέφει μεγάλο σεβασμό για την ευθύνη που αναλαμβάνουν άνδρες και γυναίκες όταν στέλνονται σε περιοχές κρίσης. «Αυτό πρέπει να υποστηριχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε εθνικό επίπεδο, γιατί μπορεί να είναι θέμα ζωής και θανάτου», πρόσθεσε.

«Τέτοιες ιδέες πρέπει να τελειοποιηθούν και να εμβαθύνουν, αλλά η κατεύθυνση είναι σωστή», τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ