Κόσμος

Ιαπωνία: Χορηγεί...τις γέννες!

Ο Fumio Kishida διαθέτει κονδύλι της τάξεως των 25δισ. δολαρίων στις γεννήσεις παιδιών χωρίς όμως να επεξηγςί πλήρως τα σχέδιά του.

«Αυτό θα φέρει τις δαπάνες της χώρας μας ανά παιδί για οικογένειες στο επίπεδο της Σουηδίας», της οποίας είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών, είπε χαρακτηριστικά ο Kishida. Η συμβουλευτική ομάδα του πρωθυπουργού δημοσίευσε λεπτομέρειες για τις επιπλέον ετήσιες δαπάνες που θα περιλαμβάνουν επιδόματα για οικογένειες με παιδιά.

Γιατί ξεφτίζει το ιαπωνικό θαύμα

Ο Kishida έχει προειδοποιήσει ότι η πληθυσμιακή κρίση της χώρας απειλεί να υπονομεύσει την ικανότητά της να λειτουργεί ως κοινωνία. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο ίδιος υποσχέθηκε μια σειρά μέτρων χωρίς να διευκρινίσει πού θα βρει τα χρήματα για αυτούς η υπερχρεωμένη χώρα.

Η επιβολή νέων φόρων θα έβλαπτε την κυβερνητική υποστήριξη, εν μέσω εικασιών ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός μπορεί να προκηρύξει εκλογές τους επόμενους μήνες. Αν και δεν χρειάζεται να το κάνει αυτό μέχρι το 2025, η ανανέωση της θητείας του μπορεί να τον βοηθήσει να διατηρήσει τον έλεγχο του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, ενόψει των εκλογών για την ηγεσία του κόμματος το επόμενο έτος.


Τι αποφασίστηκε

Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ταχεία εισαγωγή ορισμένων μέτρων, όπως επιδόματα και παροχή παιδικής μέριμνας από το οικονομικό έτος που ξεκινά τον ερχόμενο Απρίλιο. «Κατά την εξασφάλιση χρηματοδότησης για τις πολιτικές του ποσοστού γεννητικότητας, δεν πρέπει να βλάψουμε την οικονομία ή να μειώσουμε τα εισοδήματα για τους νέους ή αυτούς που μεγαλώνουν παιδιά», σημείωσε ο Kishida και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εκδώσει ομόλογα για να καλύψει τις αρχικές ελλείψεις στη χρηματοδότηση.

Περίπου το 30% του πληθυσμού της Ιαπωνίας είναι ηλικίας 65 ετών και άνω. Το 2022 ο αριθμός των παιδιών που γεννήθηκαν έπεσε κάτω από 800.000 για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται τα στοιχεία, το 1899. Μια μελέτη από το ανεξάρτητο think-tank Recruit Works Institute που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο διαπίστωσε ότι η Ιαπωνία ενδέχεται να αντιμετωπίσει έλλειψη άνω των 11 εκατομμυρίων εργαζομένων μέχρι το 2040.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Πανικός στο Κίεβο ενώ οι Ρώσοι ετοιμάζουν επιχείρηση-κεραυνό-Οι ΗΠΑ διαθέτουν κεφάλαια για την Ουκρανία για μερικές ακόμη εβδομάδες

Τριάντα Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές συνυπέγραψαν επιστολή με την οποία ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο ότι απορρίπτουν το...