Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τεράστιες αυξήσεις των τιμών των τροφίμων, ακόμη και υψηλότερες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με ανάλυση των New York Times.
Η ζάχαρη, το γάλα και τα αυγά έχουν γίνει προϊόντα πολυτελείας, αν και το κύριο κόστος παραγωγής έχει μειωθεί μαζικά στις διεθνείς αγορές. Στη Μεγάλη Βρετανία, μια φέτα λευκό ψωμί κοστίζει περίπου 8 λέι, σχεδόν 30% περισσότερο από πέρυσι. Στην Ιταλία, τα ζυμαρικά έχουν αυξηθεί κατά 17% σε ένα χρόνο, οι Γερμανοί πληρώνουν σχεδόν 40% περισσότερο για το τυρί και οι πατάτες κοστίζουν 17% εκατό περισσότερο. Αν δούμε τα τρόφιμα που έχουν αυξηθεί περισσότερο στη χώρα μας, η ζάχαρη είναι στην πρώτη θέση, με σχεδόν 60%. Σύμφωνα με το INS, βούτυρο, πατάτες, αυγά, γάλα και ψωμί ακολουθούν στον τιμοκατάλογο. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αύξηση στα τρόφιμα είναι, κατά μέσο όρο, σχεδόν 17% τον τελευταίο χρόνο.
Ταυτόχρονα, το κόστος παραγωγής αυτών των προϊόντων, που περιλαμβάνουν καύσιμα, σιτάρι ή άλλα γεωργικά προϊόντα, έχει μειωθεί έως και 40% στις διεθνείς αγορές, αλλά, ωστόσο, οι τιμές στα ράφια παραμένουν υψηλές στην Ευρώπη, γράφουν δημοσιογράφοι από τη Νέα Υόρκη Φορές. Στην ίδια ανάλυση φαίνεται ότι είναι απίθανο να δούμε μειώσεις τιμών το επόμενο διάστημα και αυτό γιατί το εργατικό κόστος έχει αυξηθεί, αλλά δεν πρέπει να αγνοηθεί και το ενδεχόμενο αύξησης του περιθωρίου κέρδους.
Όταν ρωτήθηκαν, οι περισσότεροι καταναλωτές, συνδικάτα και ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός παραμένει αδικαιολόγητα υψηλός. Οι εταιρείες πιέζονται επειδή αυξάνουν τις τιμές πάνω από το κόστος παραγωγής για να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους. Αναμένουμε, λοιπόν, ότι προς το τέλος του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί, χωρίς να σημειωθούν σημαντικές μειώσεις, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Ρουμανία. Τον Μάρτιο στη χώρα μας ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 14,5% και στο τέλος του έτους θα έπεφτε στο 7%, σύμφωνα με την πρόβλεψη της BNR.