Κόσμος

Ιράν: Σε δίκη δημοσιογράφος που είχε καλύψει το θάνατο της Μαχσά Αμινί

Η δίκη μιας ιρανής δημοσιογράφου, η οποία συνελήφθη αφού κάλυψε το Σεπτέμβριο το θάνατο της Μαχσά Αμινί, που προκάλεσε μεγάλο κίνημα αμφισβήτησης στη χώρα, άρχισε τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ο συνήγορός της.

Η Ελαχέχ Μοχαμαντί, ηλικίας 36 ετών, εμφανίσθηκε ενώπιον δικαστηρίου της Τεχεράνης για την πρώτη ακροαματική συνεδρίαση της δίκης της, η οποία άρχισε κεκλεισμένων των θυρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο συνήγορός της, ο Σαχάμπ Μιρλοχί, χαρακτήρισε «θετική» αυτή τη συνεδρίαση, χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες για όσα διαμείφθηκαν. Ο ίδιος διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η ημερομηνία της επόμενης ακροαματικής συνεδρίασης «θα ανακοινωθεί αργότερα».

Η Ελαχέχ Μοχαμαντί, δημοσιογράφος της εφημερίδας Χαμ Νιχάν, είναι η μία από τις δύο δημοσιογράφους που φυλακίστηκαν επειδή κάλυψαν τον θάνατο, στις 16 Σεπτεμβρίου, της Μαχσά Αμινί, μιας νεαρής γυναίκας που είχε συλληφθεί από την αστυνομία των ηθών, η οποία την κατηγόρησε ότι παραβίασε τον ενδυματολογικό κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας μη φορώντας σωστά τη μαντίλα της.

Η δημοσιογράφος συνελήφθη στις 29 Σεπτεμβρίου αφού μετέβη στη Σαγέζ (επαρχία του Κουρδιστάν) όπου τελέσθηκε η κηδεία και όπου πραγματοποιήθηκε η μία από τις πρώτες διαδηλώσεις.

Η συνάδελφός της Νιλουφάρ Χαμεντί, 30 ετών, της μεταρρυθμιστικής εφημερίδας Σαργ, είχε συλληφθεί μερικές ημέρες νωρίτερα, αφού είχε μεταβεί στο νοσοκομείο όπου η Μαχσά Αμινί βρισκόταν σε κώμα πριν καταλήξει.

Η δίκη αυτής της δημοσιογράφου πρόκειται να αρχίσει την Τρίτη, είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα η δικαστική αρχή.

Οι δύο δημοσιογράφοι κατηγορήθηκαν στις 8 Νοεμβρίου για «προπαγάνδα» εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας και για συνωμοσία κατά της εθνικής ασφαλείας, αδικήματα που τιμωρούνται με την ποινή του θανάτου.

Εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μέλη των δυνάμεων της τάξης, σκοτώθηκαν και χιλιάδες συνελήφθησαν στη διάρκεια διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Επτά άνδρες έχουν εκτελεσθεί για ανάμιξη στο κίνημα αυτό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Το Master plan ΗΠΑ-Ισραήλ διάνοιξης του "θαλάσσιου καναλιού Μπέν Γκουριόν" σβήνει τη Διώρυγα του Σουέζ- Έρχονται τεκτονικές αλλαγές σε Παγκόσμιο εμπόριο και άμυνα

Ισραήλ -ΗΠΑ φαίνεται ότι προωθούν  την κατασκευή του  «Καναλιού Μπεν Γκουριόν», με το οποίο θα συνδεόταν ο κόλπος της...
Ελληνοτουρκικά 0

Τρόμος για την Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του στόλου μας από τους Τούρκους- "Άρον -άρον" ενεργοποιούν το σόναρ ανίχνευσης δυτών "Aras-2023"

Οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι τα λιμάνια τους στα μικρασιατικά παράλια και οι κρίσιμες σταθερές εγκαταστάσεις παροχής ...