Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Αυτές είναι οι χώρες που χρησιμοποιούν μαχητικά αεροσκάφη F-16

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G7 που πραγματοποιήθηκε από τις 19 έως τις 21 Μαΐου στην Ιαπωνία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε την άδεια σε άλλες χώρες να παραδώσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 -που κατασκευάζονται από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin- στην Ουκρανία. Μια "ιστορική" απόφαση, την οποία χαιρέτισε ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, η παράδοση αυτών των αεροσκαφών που αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1970 και χρησιμοποιούνται σήμερα από 25 χώρες, είχε μέχρι τώρα εμποδιστεί από την Ουάσινγκτον. Εάν οι παραδόσεις αυτές γίνουν πραγματικότητα, θα επιτρέψουν στο Κίεβο να αναπληρώσει τις ικανότητές του σε αερομαχίες, μετά την απώλεια περίπου 60 από τα περίπου 100 μαχητικά αεροσκάφη που διέθετε στην αρχή της ρωσικής εισβολής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Μένει να δούμε ποιος θα προμηθεύσει την Ουκρανία με F-16. Ως η χώρα-παραγωγός με το μεγαλύτερο απόθεμα (936 ενεργά αεροσκάφη), οι ΗΠΑ πάντως έχουν ήδη δεσμευτεί να συμμετάσχουν στην εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στη χρήση των F-16. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του γραφήματoς της statista, μετά τους Αμερικανούς, η Τουρκία είναι αυτή που διαθέτει τα περισσότερα F-16 (243 αεροσκάφη). Ακολουθούν το Ισραήλ (224), η Αίγυπτος (218), η Νότια Κορέα (167), η Ελλάδα (153) και η Ταϊβάν (136 και 66 υπό παραγγελία). Μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι χώρες αυτές κατέχουν τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου στόλου F-16. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης αρκετές δεκάδες F-16 σε απόθεμα, όπως το Βέλγιο (52), η Πολωνία (48), η Δανία (43) και οι Κάτω Χώρες (29).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ουκρανός στρατιώτης
Ένοπλες Συρράξεις 0

Τους σφάζουν στο γόνατο-Οι Ρώσοι παρέσυραν τον ουκρανικό στρατό σε μία παγίδα χωρίς διαφυγή στην Κλετσκίιβκα-Εγκλωβίστηκαν ολόκληρες μονάδες (Βίντεο)

«Θάβουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς» είπε χαρακτηριστικά ένας από τους Ουκρανούς στρατιώτες περιγράφοντας την...