Κόσμος

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας απέρριψε την πρόσκληση του Πούτιν στη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα απέρριψε πρόσκληση στην Αγία Πετρούπολη την Παρασκευή σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά από μια χαμένη συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας. Σαββατοκύριακο, παρελθόν, αναφέρει το AFP.

«Τον ευχαρίστησα (τον Βλαντιμίρ Πούτιν) για την πρόσκλησή του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης» (SPIEF), που ήταν προγραμματισμένο για τις 14-17 Ιουνίου, «και του είπα ότι δεν μπορώ να πάω στη Ρωσία αυτή τη στιγμή», ανακοίνωσε ο Λούλα. σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο Twitter. «Αλλά του είπα ξανά ότι η Βραζιλία, όπως η Ινδία, η Ινδονησία και η Κίνα, είναι πρόθυμη να κάνει διάλογο και με τις δύο πλευρές που συμμετέχουν στη σύγκρουση, προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη», προσθέτει, σύμφωνα με το News.ro.

Σε αντίθεση με πολλές δυνάμεις στη Δύση, η Βραζιλία δεν επέβαλε ποτέ οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία και ποτέ δεν συμφώνησε να προμηθεύσει πυρομαχικά στην Ουκρανία. Η Βραζιλία προσπαθεί να τοποθετηθεί ως μεσολαβητής. Ο Λούλα προκάλεσε διαμάχη αφού είπε επανειλημμένα ότι η ευθύνη για τον πόλεμο είναι κοινή, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα καταδίκασε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μετά τη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος δήλωσε «αηδιασμένος» από το γεγονός ότι δεν μίλησε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Ζελένσκι. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν βλέπει κανένα ενδιαφέρον για μια συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του και κατηγόρησε τόσο τον Ζελένσκι όσο και τον Πούτιν ότι δεν επιθυμούν ειρήνη.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ