Κόσμος

Greenpeace για «λουκέτο» στην Ρωσία: Πλήγμα για το περιβάλλον

Το κλείσιμο στη Ρωσία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Greenpeace συνιστά ένα πολύ σοβαρό πλήγμα στην προστασία του περιβάλλοντος, εκτιμά ένα από τα στελέχη της, το οποίο ζητάει να συνεχισθεί η μάχη στη χώρα αυτή, που είναι πολύ εκτεθειμένη στην κλιματική αλλαγή.

Η εισαγγελία χαρακτήρισε την Παρασκευή την Greenpeace «ανεπιθύμητη» στη Ρωσία, κάτι που επιφέρει ντε φάκτο την απαγόρευσή της. Σε μια ιδιαίτερα έντονη ανακοίνωση, κατηγόρησε τη μη κυβερνητική οργάνωση ότι ενθαρρύνει την «ανατροπή» της εξουσίας και αντιτίθεται σε οικονομικά προγράμματα «επωφελή» για τη χώρα.

Η ανακοίνωση εντάσσεται στο αυξημένο κύμα καταπίεσης που πλήττει κάθε επικριτική φωνή στη Ρωσία, περιλαμβανομένου του τομέα του περιβάλλοντος, αφότου το Κρεμλίνο εξαπέλυσε τη στρατιωτική επίθεσή του εναντίον της Ουκρανίας, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μαχητικοί οικολόγοι εκφράζουν επίσης φόβους ότι οι αυξανόμενες ανάγκες του ρωσικού στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος θα επιφέρουν επιπλέον ρύπανση και κινδύνους για το περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Την Παρασκευή, η ρωσική οργάνωση της Greenpeace κατήγγειλε τις «παράλογες» κατηγορίες σε βάρος της και ανακοίνωσε το κλείσιμό της για να αποφύγει σοβαρές δικαστικές διώξεις σε βάρος των μελών της.

«Είναι ένα πολύ σκληρό πλήγμα εναντίον μας, αλλά και εναντίον όλων των κινήσεων για την προστασία της φύσης στη Ρωσία, επειδή ήμασταν ένα σημαντικό μέλος τους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μιχαήλ Κρεΐντλιν, εργαζόμενος της μη κυβερνητικής οργάνωσης στη Ρωσία από το 2001 και ειδικός στη ρωσική νομοθεσία για την προστασία της φύσης.

Η ρωσική θυγατρική της Greenpeace, η οποία δημιουργήθηκε το 1992, διεξήγε δραστήρια επιχειρήσεις ευαισθητοποίσης στην κλιματική αλλαγή, προστασίας ζωικών ειδών και μάχης κατά των δασικών πυρκαγιών και της σοβαρής ρύπανσης, που πλήττουν τακτικά τη χώρα. Αναφερόταν επίσης, δια των μέσων ενημέρωσης ή της νομικής οδού, στις ευθύνες των αρχών για την κατάσταση αυτή.

Σύμφωνα με τον Μιχαήλ Κρεΐντλιν, η Greenpeace έκανε «πολλά πράγματα» τα οποία δεν εκτιμούσαν καθόλου «πολλοί άνθρωποι με επιρροή».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Απαράβατος” όρος: Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει εγχώρια πυρομαχικά στην πιθανή απόκτηση μαχητικών F-16 Block 70

Αντιλαμβανόμαστε σε πόσο δεινή θέση βρίσκεται η Τουρκική πολεμική αεροπορία αφού ακόμη και μετά την τυχόν αναβάθμιση...
Ένοπλες Συρράξεις 0

"Έκρηξη" σε ΕΕ-Βαλκάνια: Σε θέση μάχης στην οριογραμμή ο σερβικός στρατός-Κείτονται στους δρόμους στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής KFOR (Βίντεο-Εικόνες)

Άγρια παρέμβαση Λαβρόφ κατά Δύσης-Τουλάχιστον 25 μέλη της νατοϊκής δύναμης KFOR και 52 Σέρβοι έχουν τραυματιστεί-Σε...