Κόσμος

Ηνωμένο Βασίλειο: Ο Στάρμερ πρόκειται να μεταρρυθμίσει το Εργατικό Κόμμα

Το σημερινό σχέδιο του ηγέτη των Εργατικών πηγαίνει "μακρύτερα και βαθύτερα" από ό,τι όταν ο Μπλερ το 1995 ξαναέγραψε τη ρήτρα υπ' αριθμόν 4 του κανονισμού του κόμματος για να τερματίσει την ιστορική δέσμευσή του για δημόσια ιδιοκτησία βασικών βιομηχανιών, δήλωσε ο Στάρμερ σήμερα. Η κίνηση αυτή έγινε εμβληματική των αλλαγών του Μπλερ που οδήγησαν το κόμμα στην εξουσία μετά από 18 χρόνια αντιπολίτευσης.

"Αυτό σημαίνει να σηκώσουμε τα μανίκια, να αλλάξουμε ολόκληρη την κουλτούρα μας - το DNA μας", δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο συνέδριο της Προοδευτικής Βρετανίας στο κεντρικό Λονδίνο. "Αυτή είναι η ρήτρα τέσσερα - σε στεροειδή".

Ο Στάρμερ, ενισχυμένος από την επιτυχία του στις τοπικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας, επιδιώκει να οδηγήσει το κόμμα του στη νίκη στις εθνικές εκλογές που αναμένονται το επόμενο έτος, οπότε οι Εργατικοί θα είναι στην αντιπολίτευση για 14 χρόνια. Αλλά ο ίδιος ο Μπλερ προειδοποίησε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg ότι ο Στάρμερ δεν πρέπει να εφησυχάζει για τις πιθανότητες των Εργατικών, ακόμη και μετά την κατάκτηση εκατοντάδων εδρών στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ έχασαν περισσότερες από 1. 000 έδρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Με βάση τις τοπικές εκλογές, το Sky News προέβλεψε ότι η αντιπολίτευση θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες, αλλά δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Οι Εργατικοί έχουν επίσης πληγεί αυτή την εβδομάδα από δύο καταγγελίες για σεξουαλική ανάρμοστη συμπεριφορά εναντίον ανώτερων στελεχών του κόμματος, αυξάνοντας την πίεση στον Starmer να ξεριζώσει την κακή συμπεριφορά.

"Αν νομίζετε ότι η δουλειά μας το 1997 ήταν να ξαναχτίσουμε ένα δημόσιο χώρο που καταρρέει, ότι το 1964 ήταν να εκσυγχρονίσουμε μια οικονομία που εξαρτιόταν υπερβολικά από την καλοσύνη των ξένων, το 1945 να οικοδομήσουμε μια νέα Βρετανία, σε έναν ασταθή κόσμο, μέσα από το τραύμα της συλλογικής θυσίας, το 2024 θα πρέπει να είναι και τα τρία", είπε.

Με το σύνθημα "Νέοι Εργατικοί, Νέα Βρετανία", ο Μπλερ οδήγησε το Εργατικό Κόμμα σε τρεις διαδοχικές περιόδους διακυβέρνησης μέχρι το 2010. Ωστόσο, η κληρονομιά του αμαυρώθηκε από τον πόλεμο στο Ιράκ και τα χρόνια λιτότητας που προκάλεσε η οικονομική κρίση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣτην ομιλία του, ο Στάρμερ εξήρε την επιτυχία του "Νέου Εργατικού Κόμματος, Νέα Βρετανία" και δήλωσε ότι το Εργατικό Κόμμα είναι πλέον έτοιμο να κυβερνήσει. "Ένα κόμμα που θα είναι και πάλι στο πλευρό των εργαζομένων και θα αλλάξει τη Βρετανία για να κυβερνήσει για τους εργαζόμενους", είπε.

Ο Στάρμερ προειδοποίησε ότι το Εργατικό Κόμμα δεν πρέπει να αφήσει την "προοδευτική πολιτική" να "αποσυνδεθεί από την ανάγκη των εργαζομένων για σταθερότητα, τάξη και ασφάλεια"

"Αν αυτό ακούγεται συντηρητικό, τότε επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν με ενδιαφέρει", δήλωσε ο Στάρμερ. "Κάποιος πρέπει να υπερασπιστεί τα πράγματα που κάνουν αυτή τη χώρα σπουδαία και δεν πρόκειται να είναι οι Συντηρητικοί".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ