Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Αιωρείται η απειλή των τζιχαντιστών στην Ευρώπη- ΗΠΑ: Ο ηγέτης του ISIS στη Συρία ετοίμαζε επιθέσεις

Ένα «μονομερές χτύπημα» των αμερικανικών στρατευμάτων στη βορειοδυτική Συρία σκότωσε έναν ανώτερο ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους που ήταν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό επιθέσεων στην Ευρώπη, ανέφερε σε δήλωση την Τρίτη η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Το άτομο που σκοτώθηκε στην επίθεση της Δευτέρας, ο Καλίντ Αΐντ Αχμάντ Αλ-Τζαμπούρι, ήταν επίσης υπεύθυνος για την ανάπτυξη της ηγεσίας του δικτύου ISIS, ανέφερε η διοίκηση.

«Το ISIS συνεχίζει να αποτελεί απειλή για την περιοχή και πέρα από αυτήν», δήλωσε ο επικεφαλής της CENTCOM, στρατηγός Μάικλ «Έρικ» Κουρίλα. «Αν και υποβαθμισμένη, η ομάδα παραμένει σε θέση να διεξάγει επιχειρήσεις εντός της περιοχής με την επιθυμία να χτυπήσει πέρα από τη Μέση Ανατολή».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα τη Βρετανία δήλωσε τη Δευτέρα ότι ένα άτομο σκοτώθηκε σε επίθεση με drone κοντά στο χωριό Kefteen που ελέγχεται από τους αντάρτες. Η δήλωση της CENTCOM δεν ανέφερε τα μέσα της επίθεσης, αλλά το Associated Press ανέφερε την Τρίτη ότι ο αλ Τζαμπούρι σκοτώθηκε σε επίθεση με drone.

Η Συριακή Πολιτική Άμυνα, γνωστή και ως Λευκά Κράνη, είπε ότι εκκένωσε τον άνδρα από τον τόπο της επίθεσης και αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του AP. Κανένας άμαχος δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε στο χτύπημα της Δευτέρας, ανέφερε η δήλωση της CENTCOM.

Το χτύπημα έρχεται εβδομάδες αφότου Αμερικανοί στρατιωτικοί ηγέτες είπαν στο Κογκρέσο ότι η ισχύς είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η αναζωπύρωση του ISIS. «Το ISIS θα επέστρεφε μέσα σε ένα με δύο χρόνια» εάν τα στρατεύματα των ΗΠΑ εγκατέλειπαν τη Συρία, είπε ο Κουρίλα στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής στις 23 Μαρτίου.

Οι ΗΠΑ έχουν περίπου 900 στρατιώτες στη Συρία, μέρος των κοινών προσπαθειών με Κούρδους μαχητές για να αποτρέψουν την αναζωπύρωση του ISIS, σύμφωνα με την CENTCOM. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης περίπου 170 εργολάβους στη Συρία, δήλωσε τον περασμένο μήνα ο εκπρόσωπος της CENTCOM, αντισυνταγματάρχης Ντέιβ Ίστμπουρν. Αυτές οι δυνάμεις ξεκίνησαν τουλάχιστον 25 επιχειρήσεις κατά του ISIS κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους, ανέφεραν δηλώσεις της CENTCOM.

Το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο κατέλαβε μεγάλο μέρος του Ιράκ και της Συρίας το 2014, έχασε το τελευταίο έδαφος που κατείχε το 2019. Περίπου 10.000 μαχητές του ISIS παραμένουν σε στρατόπεδα κράτησης στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσαν αξιωματούχοι του κράτους και του Πενταγώνου. Οι επιθέσεις σε αυτά τα στρατόπεδα για να ξεσπάσουν οι μαχητές περιελάμβαναν μία επιδρομή το 2021 που σκότωσε 425 μαχητές του ISIS και 121 Κούρδους μαχητές, δήλωσε η CENTCOM πέρυσι.

Άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία ηγετών του ISIS. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο ηγέτης του ISIS, Αμπού αλ-Χασάν αλ-Χασίμι αλ-Κουρέισι, σκοτώθηκε σε μάχη με Σύριους αντάρτες στη νότια Συρία. Ο προκάτοχός του, Αμπού Ιμπραχίμ αλ-Χασίμι αλ-Κουρέισι, σκοτώθηκε σε επιδρομή των ΗΠΑ στη βορειοδυτική Συρία νωρίτερα το ίδιο έτος. Ο ιδρυτής του ISIS Άμπου Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι σκοτώθηκε από τις δυνάμεις των ΗΠΑ σε επιδρομή τον Οκτώβριο του 2019.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ