Κόσμος

Ιαπωνικό πλήγμα στη Ρωσία: Aπαγορεύει τις εξαγωγές χάλυβα, αλουμινίου και αεροσκαφών

Οι εντάσεις κλιμακώνονται τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τον στρατηγικής σημασίας τομέα των μικροτσίπ, απαραίτητων για την κατασκευή smatphones, συνδεδεμένων αυτοκινήτων, αλλά και στρατιωτικού εξοπλισμού

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή της να προχωρήσει στην επιβολή περιορισμών ως προς τις εξαγωγές εξοπλισμού για την κατασκευή μικροτσίπ, μετά την παρόμοια αναγγελία της Ολλανδίας στις αρχές του μήνα, που επικρίθηκε έντονα από την Κίνα.

«Το μέτρο έχει σκοπό να ολοκληρωθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την αποφυγή της χρήσης τεχνολογιών για στρατιωτικούς σκοπούς», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος της διεύθυνσης ελέγχου εξαγωγών στο υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Ο ιάπωνας υπουργός Οικονομίας Γιασουτόσι Νισιμούρα αναμένεται να ξεκινήσει διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης για το σχέδιο αυτό, ανέφερε εξάλλου μια εκπρόσωπος του υπουργείου.

Οι περιορισμοί στις εξαγωγές αναμένεται να αφορούν 23 τύπους εξοπλισμού για την κατασκευή προηγμένων μικροτσίπ, σύμφωνα με το υπουργείο, που αναμενόταν να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες στον Τύπο εντός της ημέρας.

Τα μέτρα πιθανόν θα τεθούν σε ισχύ τον Ιούλιο, κατά πληροφορίες ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης.

Οι εντάσεις κλιμακώνονται τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τον στρατηγικής σημασίας τομέα των μικροτσίπ, απαραίτητων για την κατασκευή smatphones, συνδεδεμένων αυτοκινήτων, αλλά και στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ έχουν αποδυθεί σε σκληρή μάχη όσον αφορά την κατασκευή μικροκυκλωμάτων και, στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, η Ουάσινγκτον πολλαπλασίασε τους τελευταίους μήνες τις κυρώσεις σε βάρος κινεζικών κατασκευαστριών μικροτσίπ.

Μπροστά στους αμερικανικούς περιορισμούς, η Κίνα ανακοίνωσε στα τέλη του 2022 πως προσέφυγε στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), κατηγορώντας την Ουάσιγκτον πως θέτει σε κίνδυνο τις αλυσίδες εφοδιασμού σε διεθνές επίπεδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ολλανδία ανακοίνωσε από τη δική της πλευρά ότι θα προχωρήσει επίσης στην επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές τεχνολογιών για την κατασκευή ηλεκτρονικών για λόγους «ασφαλείας», έπειτα από αμερικανικές πιέσεις.

Η κυβέρνηση της Κίνας επέκρινε έντονα την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης, απόρροια κατ’ αυτην της προσπάθειας της Δύσης να διατηρήσει την «ηγεμονία» της.

Η Ιαπωνία απαγορεύει τις εξαγωγές χάλυβα, αλουμινίου και αεροσκαφών στη Ρωσία

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας απαγόρευσε να εξάγονται στη Ρωσία χάλυβας, αλουμίνιο, καθώς και αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων και των τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, στο πλαίσιο νέου πακέτου κυρώσεων εξαιτίας της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή το υπουργείο Εμπορίου στο Τόκιο.

Το μέτρο, που απαγορεύει επίσης σε ιαπωνικές εταιρείες να εξάγουν διάφορα είδη βιομηχανικής χρήσης στη Ρωσία, από μηχανήματα ως μηχανές πλοίων, εξοπλισμό τεχνικού ελέγχου και διάφορες οπτικές συσκευές, θα τεθεί σε ισχύ την 7η Απριλίου, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει ανάγκη τις προμήθειες για να αναπληρώσει τις απώλειες σε εξοπλισμό στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Απαράβατος” όρος: Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει εγχώρια πυρομαχικά στην πιθανή απόκτηση μαχητικών F-16 Block 70

Αντιλαμβανόμαστε σε πόσο δεινή θέση βρίσκεται η Τουρκική πολεμική αεροπορία αφού ακόμη και μετά την τυχόν αναβάθμιση...
Ένοπλες Συρράξεις 0

"Έκρηξη" σε ΕΕ-Βαλκάνια: Σε θέση μάχης στην οριογραμμή ο σερβικός στρατός-Κείτονται στους δρόμους στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής KFOR (Βίντεο-Εικόνες)

Άγρια παρέμβαση Λαβρόφ κατά Δύσης-Τουλάχιστον 25 μέλη της νατοϊκής δύναμης KFOR και 52 Σέρβοι έχουν τραυματιστεί-Σε...