Κόσμος

Η Ιταλία απαγορεύει το κρέας που παράγεται στο εργαστήριο: Θα τιμωρήσει την παραγωγή του με πρόστιμα έως 60.000 ευρώ

Η ιταλική κυβέρνηση υποστηρίζει ένα νομοθετικό σχέδιο για την απαγόρευση του κρέατος και άλλων συνθετικών τροφίμων που παράγονται σε εργαστήριο, επικαλούμενη την επιθυμία «να προστατεύσει την ιταλική κουζίνα και την υγεία», αναφέρει το BBC .

Εάν οι προτάσεις του νόμου εγκριθούν, τότε η παραβίαση της απαγόρευσης θα οδηγήσει σε καταβολή προστίμων έως 60.000 ευρώ. Ο Francesco Lollobrigida, ο οποίος ηγείται του υπουργείου γεωργίας και κυριαρχίας τροφίμων στη Ρώμη, υποστήριξε τη «σημασία της παράδοσης τροφίμων» της Ιταλίας.

Οι σύλλογοι αγροτών επαίνεσαν την απόφαση της κυβέρνησης. Ωστόσο, ένας τέτοιος νόμος αποτελεί πλήγμα για τις φιλοζωικές οργανώσεις που τόνισαν ότι αυτό το κρέας που παράγεται στο εργαστήριο είναι μια λύση για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Πρόσφατα, μια αίτηση που ονομάζεται «φυσικά τρόφιμα έναντι συνθετικών τροφών» συγκέντρωσε 500.000 υπογραφές, συμπεριλαμβανομένης αυτής της πρωθυπουργού Giorgia Meloni. «Μπορούμε μόνο να γιορτάσουμε με τους αγρότες μας ένα μέτρο που τους βάζει στην πρωτοπορία, και όχι μόνο στο θέμα της υπεράσπισης της αριστείας, αλλά και σε αυτό της προστασίας των καταναλωτών», είπε η Μελόνι. Η νομοθετική πρόταση έρχεται ως μέρος μιας ευρύτερης δέσμης μέτρων για τα τρόφιμα, όπως ένα διάταγμα που απαγορεύει τη χρήση γεύματος εντόμων σε πίτσα ή ζυμαρικά.

Αυτά τα συστατικά έγιναν πρόσφατα το κύριο αντικείμενο χονδροειδών fake news από την ευρωπαϊκή ακροδεξιά, η οποία προσπαθεί να πείσει τους ανθρώπους ότι «η ΕΕ θα τους αναγκάσει να τρώνε έντομα», σε μια προσπάθεια να μειώσει την εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ο Lollobrigida, ο οποίος είναι επίσης μέλος του ακροδεξιού κόμματος της Giorgia Meloni, είπε ότι «τα προϊόντα εργαστηρίου δεν εγγυώνται την ποιότητα, την ευημερία και την προστασία της ιταλικής κουλτούρας και παράδοσης».

Οι προτάσεις, που εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη, είναι η απαγόρευση των συνθετικών τροφίμων που παράγονται από ζωικά κύτταρα, χωρίς τη σφαγή τους, και θα ισχύουν επίσης για το κρέας ψαριών εργαστηρίου, αλλά και για το συνθετικό γάλα.

Μέχρι στιγμής, η ΕΕ δεν έχει εγκρίνει την πώληση συνθετικού κρέατος, αλλά όταν το κάνει, ευρωπαϊκά προϊόντα αυτού του είδους θα εισέρχονται στην Ιταλία χωρίς η Ιταλία να μπορεί να αντιταχθεί, ως μέρος της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και υπηρεσιών.

Ο Διεθνής Οργανισμός για την Προστασία των Ζώων έχει τονίσει ότι αυτό το εργαστηριακό κρέας, που προέρχεται από ζωικά κύτταρα, είναι μια «ηθική εναλλακτική» που δεν βλάπτει την ευημερία των ζώων, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα ή την ασφάλεια των τροφίμων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ