Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Για ποιον θα χτυπήσει η κουδούνα; Η Δανία ανέκτησε το αντικείμενο που ο Πούτιν είπε ότι έπαιξε ρόλο στο σαμποτάζ κατά του Nord Stream

Η Δανία ανακάλυψε ένα κυλινδρικό αντικείμενο που είχε εντοπίσει κοντά στον δολιοφθοροποιημένο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 και το οποίο αποδείχθηκε ότι ήταν φάρος καπνού, ανακοίνωσε η Δανική Υπηρεσία Ενέργειας την Τετάρτη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η ανάκτηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπου της εταιρείας που κατέχει τη Nord Stream 2 AG», της οποίας ο πλειοψηφικός μέτοχος είναι η Gazprom, ανέφερε το πρακτορείο σε ανακοίνωσή του. Η επιχείρηση, υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Άμυνας της Δανίας, πραγματοποιήθηκε σε βάθος 73 μέτρων και ολοκληρώθηκε στις 28 Μαρτίου.

Οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι το αντικείμενο είναι ένας άδειος φάρος καπνού που χρησιμοποιείται για οπτική σήμανση», αναφέρει η δήλωση. Η ανακάλυψη αυτού του αντικειμένου, που εντόπισε η Gazprom και δεν ενέχει κίνδυνο για την ασφάλεια, αποκαλύφθηκε από τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν πριν από δύο εβδομάδες, με τον Ρώσο πρόεδρο να αναφέρει τον πιθανό ρόλο αυτού του αντικειμένου στην επιχείρηση δολιοφθοράς που οδήγησε στη ζημιά στο Nord Stream.

«Οι ειδικοί μας εκτιμούν ότι θα μπορούσε να είναι μια κεραία για τη λήψη του σήματος για την ενεργοποίηση ενός εκρηκτικού μηχανισμού, που θα μπορούσε να είχε τοποθετηθεί σε αυτό το τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου», δήλωσε ο Πούτιν στον τηλεοπτικό σταθμό Rossia 24.

Σχεδόν έξι μήνες μετά τις εκρήξεις που κατέστρεψαν τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, η ευθύνη για την υποβρύχια επίθεση παραμένει μυστήριο , παρά τις ποινικές έρευνες που διεξάγουν οι χώρες της περιοχής (Γερμανία, Σουηδία και Δανία).

Από τις αρχές Μαρτίου, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για ένα σκάφος που υποπτεύεται ότι μετέφερε την εκρηκτική ύλη στο σημείο, χωρίς να μπορεί να βγάλει κανένα συμπέρασμα για την ταυτότητα των φερόμενων δραστών, σημειώνει το AFP, το οποίο επικαλείται το Agerpres.

Μια «φιλοουκρανική ομάδα» θα ήταν η πηγή της πράξης δολιοφθοράς, ανέφερε η αμερικανική έκδοση New York Times στις αρχές Μαρτίου, με βάση πληροφορίες που συμβουλεύτηκαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά χωρίς καμία ανάμειξη του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Αλλά τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα απέρριψαν αυτήν την υπόθεση.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ