Κόσμος

Θρίλερ ρωσικής κατασκοπείας στην Ευρώπη: Η Γερμανία θα απελάσει 30 Ρώσους διπλωμάτες

Οι διπλωματικοί δεσμοί της Ρωσίας με την Ευρώπη συνεχίζουν να καταρρέουν τη στιγμή που η πυρηνική ρητορική αυξάνεται και γίνεται πιο επικίνδυνη. Η απλή επικοινωνία μεταξύ των κυβερνήσεων συνεχίζει επίσης να επιδεινώνεται, καθιστώντας την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων ακόμη πιο δύσκολη.

Η Γερμανία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι σχεδιάζει να απελάσει περισσότερους από 30 Ρώσους διπλωμάτες από το Βερολίνο. Η Γερμανίδα ομοσπονδιακή υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ έδειξε στα τοπικά ΜΜΕ σχέδια για το νέο κύμα απελάσεων το Σάββατο.

Πηγή γερμανικών μέσων ενημέρωσης επικαλούμενη αξιωματούχους ανέφερε ότι «πρέπει να ληφθούν πιο αποφασιστικά μέτρα κατά των κατασκόπων της Μόσχας».

Οι ισχυρισμοί για κατασκοπεία οδήγησαν σε μεγάλης κλίμακας απελάσεις σε διάφορες χρονικές στιγμές τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά έχουν αυξηθεί σε συχνότητα και κλίμακα ιδιαίτερα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Γερμανία ισχυρίστηκε ότι η παρουσία Ρώσων πρακτόρων και αξιωματούχων πληροφοριών στο Βερολίνο έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, με Γερμανούς αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι η πρεσβεία στελεχώνεται τώρα ακόμη καλύτερα από ό,τι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Άλλες χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία συνέχισαν επίσης να λαμβάνουν τιμωρητικά μέτρα εναντίον Ρώσων διπλωματών.

Αριθμός Ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν παγκοσμίως από το 2000 έως το 2022, ανά χώρα:

«Τον περασμένο μήνα, η Εσθονία απέλασε 21 υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας, λέγοντας ότι θα φιλοξενήσει μόνο οκτώ διπλωματικούς αξιωματούχους στο έδαφός της — αντίστοιχο με το μέγεθος της ομάδας του Ταλίν στη Μόσχα», ανέφερε το Politico το Σαββατοκύριακο.

«Το Κρεμλίνο απάντησε εκδιώκοντας τον Εσθονό πρεσβευτή Μάργκους Λάιντρε από τη Ρωσία — η πρώτη απέλαση πρεσβευτών από τη χώρα μέσα στο έτος από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία», πρόσθεσε το δημοσίευμα. «Το Ταλίν τερμάτισε τότε τη θητεία του Ρώσου πρέσβη Βλαντιμίρ Λιπάγιεφ στην οδό Πικ».

Αυτή και άλλες ρωσικές πρεσβείες και προξενεία στην Ευρώπη έχουν αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι λειτουργούν ως «κόμβοι κατασκοπείας» - πολύ πέρα από αυτό που θεωρείται «κανονική» παρουσία πρακτόρων και αξιωματούχων πληροφοριών.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ