Κόσμος

Η Άγκυρα απαντά στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα: Αναληθή και αβάσιμα όσα αναφέρονται

Σε συνέχεια προηγούμενου άρθρου, αναληθή και αβάσιμα χαρακτηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών όσα αναφέρονται στην έκθεση-καταπέλτη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση γίνεται αναφορά στις φυλακίσεις αντιπάλων του Ερντογάν και σε σκληρά βασανιστήρια.

Ειδικότερα αναφέρεται πως από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, οι Αρχές έχουν απολύσει ή θέσει σε διαθεσιμότητα δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και κρατικούς υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 60.000 αστυνομικών και στρατιωτικών και περισσότερων από 4.000 δικαστών και εισαγγελέων.

Συνέλαβαν ή φυλάκισαν περισσότερους από 95.000 πολίτες και έκλεισαν περισσότερες από 1.500 μη κυβερνητικές οργανώσεις για λόγους που σχετίζονται με την τρομοκρατία, κυρίως για υποτιθέμενους δεσμούς με το κίνημα του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η κυβέρνηση κατηγόρησε ως εγκέφαλο της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016 και τον χαρακτήρισε ως αρχηγό της «Τρομοκρατικής Οργάνωσης Φετουλάχ».

Η απάντηση της Άγκυρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, από την πλευρά του το τουρκικό υπουργείο χαρακτηρίζει τα στοιχεία της έκθεσης αναληθή και αβάσιμα και μιλά για αγώνα των τουρκικών αρχών κατά της τρομοκρατίας.

Παράλληλα επιτίθεται στην Ουάσινγκτον εγκαλώντας την για συνεργασία με κουρδικές οργανώσεις στη Συρία.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Στην Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2022 του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχουν αναληθή στοιχεία  για τη χώρα μας, αβάσιμοι ισχυρισμοί και προκατειλημμένα σχόλια. Τους καταδικάζουμε και τους απορρίπτουμε εντελώς.

Για την ασφάλεια της χώρας μας και της περιοχής μας, ο αγώνας μας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδιαίτερα των PKK/PYD/YPG, FETÖ, DEAŞ και DHKP-C, συνεχίζεται με αποφασιστικότητα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όταν συμβαίνει αυτό. δεν δεχόμαστε ότι αυτός ο δίκαιος αγώνας μας διαστρεβλώνεται και αποτυπώνεται στην έκθεση.

Λυπούμαστε που η έκθεση περιλαμβάνει μόνο ένα μέρος των τρομοκρατικών επιθέσεων που πραγματοποίησε το PKK στη χώρα μας το 2022 και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από την οργάνωση σε ασύγκριτη κλίμακα. Ενώ οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από τις λεγόμενες «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» στη Συρία περιλαμβάνονται στην ενότητα Συρία της έκθεσης, είναι αστείο το γεγονός ότι δεν αναφέρεται ότι αυτή η δομή βρίσκεται υπό τον έλεγχο του PKK/PYD/ τρομοκρατική οργάνωση YPG.

Εφιστούμε την προσοχή του κοινού ότι αυτή η έκθεση έχει εκπονηθεί από μια χώρα που κλείνει τα μάτια στις δραστηριότητες των τρομοκρατικών οργανώσεων PKK/PYD/YPG και FETO, και μάλιστα εγκαθιδρύει μια «συνεργασία» και αμφισβητούμε τη νομιμότητα και την αξιοπιστία της. 

Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι αυτή η έκθεση, η οποία είναι σαφώς διαμορφωμένη από πολιτικά κίνητρα και στερείται εντελώς αντικειμενικότητας, δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη και καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να επικεντρωθούν στο δικό τους ιστορικό όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ