Κώστας Υφαντής
Κόσμος

Καθηγητής Υφαντής: Αν έχουμε εξελίξεις στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις, θα είναι μετά τις εκλογές (Βίντεο)

Τις πάγιες θέσεις τους εξέφρασαν τόσο ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ όσο και ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σημειώνει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου, Κύριος Κώστας Υφαντής, στον Real FM. 

Αναλυτικά ο καθηγητής σημειώνει: Τουλάχιστον στο επίπεδο του State department έχει επικρατήσει η εξής αντίληψη, αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε για να μπορέσουμε να ερμηνεύσουμε τη στάση του υπουργού εξωτερικών.

Η Τουρκία όντως όπως και ο ίδιος ο Μπλίνκεν , στην ακρόαση είναι ένας προκλητικός, προκλητικός με την έννοια, ότι αποτελεί πρόκληση η διαχείρισή του, σύμμαχος η Τουρκία αλλά πάντως σύμμαχος. Που σημαίνει ότι ακόμα και έτσι, εξαιτίας του μεγέθους της εξαιτίας της γεωπολιτικής της θέσης είναι εξαιρετικά δύσκολο για τη γραφειοκρατία του State Department να αποδειχθεί ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χαθεί για τη Δύση εντελώς και να συνταχθεί με τις δυνάμεις τις αναθεωρητικές όπως είναι η Ρωσία, όπως είναι η Κίνα, όπως είναι το ΙΡΑΝ.

Αυτό είναι το δίλημμα το στρατηγικό που αντιμετωπίζει το State department και τελικά καταλήγει όπως κάνει όλες τις προηγούμενες δεκαετίες ότι η Τουρκία ακόμα και έτσι, με ελάχιστη αξιοπιστία είναι προτιμότερο να παραμένει σε τροχιά, έστω και επαναλαμβάνω μη αξιόπιστη, στην Δύση παρά να εγκαταλειφθεί τελείως.

Νομίζω ότι αυτό το παιχνίδι, αυτή την διελκυστίνδα μεταξύ Γερουσίας και State Department και Αμερικανικής διοίκησης θα το δούμε όλο το επόμενο διάστημα. Ο Λευκός οίκος και το State Department θα εξακολουθεί να υποστηρίζει το αίτημα της Τουρκίας, έτσι ώστε να διατηρεί την έξωθεν καλή μαρτυρία και νομίζω ότι όποιες εξελίξεις μπορεί να έχουμε θα τις έχουμε μετά τις Τουρκικές εκλογές, ανάλογα και με το ποιός θα επικρατήσει και τι πρωτοβουλίες θα πάρει η Άγκυρα μετά τις εκλογές. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

TOS-1A Solntsepek
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αμείωτη βαρβαρότητα στην Ουκρανία! Ρωσικά θερμοβαρικά «έλιωσαν» Ουκρανούς στρατιώτες μέσα σε λίγα λεπτά-Κανείς δεν επιβίωσε! (Βίντεο)

Στην κατεύθυνση του Κουπιάνσκ αυτήν την φορά, ρωσικά συστήματα εκτόξευσης θερμοβαρικών βλημάτων τύπου TOS-1A Solntsepek...