Κόσμος

Σφοδρή επίθεση του υπουργού Εξωτερικών της Ουγγαρίας στις ΗΠΑ: "Μείνετε μακριά από τις δουλειές των άλλων!"

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σζιγιάρτο, εξαπέλυσε μια σφοδρή επίθεση κατά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ την Τετάρτη, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες για συνεχή καταπάτηση της κυριαρχίας των ανεξάρτητων εθνών και σχολιάζοντας θέματα που δεν πρέπει να απασχολούν την αμερικανική κυβέρνηση.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Σεράγεβο με τον ομόλογό του από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Elmedin Konakovic, ο Σζιγιάρτο κλήθηκε να σχολιάσει μια πρόσφατη δημοσίευση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, η οποία επέκρινε τα «ανεύθυνα σχόλια» του Σερβοβόσνιου ηγέτη Milorad Dodik. ο οποίος επανεξελέγη τον Νοέμβριο του περασμένου έτους για να υπηρετήσει για τρίτη θητεία ως πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα, μιας πλειοψηφούσας σερβικής οντότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Ο Ντόντικ είχε πρόσφατα απειλήσει δημόσια ότι θα αποσχίσει τη Δημοκρατία της Σέρπσκα από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη εάν διακυβευόταν η εδαφική της ακεραιότητα και επέκρινε την πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στις αρχές Μαρτίου να καταργήσει έναν νόμο περί ιδιοκτησίας που ψηφίστηκε στη Δημοκρατία Σέρπσκα μια μέρα πριν από αυτήν. τέθηκε σε ισχύ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε τον Ντόντικ ότι η ρητορική του ήταν «ανεύθυνη, επικίνδυνη και επιζήμια για την πρόοδο της Β-Ε προς την περαιτέρω ευρωατλαντική ολοκλήρωση» και δεσμεύθηκε να υποστηρίξουν την «υψηλή σταθερή» υποστήριξη των ΗΠΑ σε όσους θέλουν να «υποστηρίσουν την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Β-Ε και πολυεθνικός χαρακτήρας».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τον λαό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αγανάκτησή του με ένα αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών που φαίνεται να έχει πρόθεση να εμπλακεί σε θέματα που απλά δεν τον αφορούν, ειδικά όταν κανείς δεν ζήτησε καν τη γνώμη του.

«Ενώ βρισκόμαστε στο θέμα αυτής της έκθεσης από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, πρέπει να σας πω ότι είμαι αποτροπιασμένος, και αποτροπιάζομαι ξανά και ξανά κάθε χρόνο που το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει το θάρρος να κάνει τέτοιες υποτιμητικές δηλώσεις για τα εσωτερικά ζητήματα και καταστάσεις άλλων χωρών», είπε ο Σζιγιάρτο στους δημοσιογράφους.

«Η ερώτησή μου είναι, πού το βρίσκουν αυτό; Πώς φτάνουν σε αυτό;

«Δεν γνωρίζω το Υπουργείο Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης πόσο μάλλον το δικό μου, που γράφει εκθέσεις για ανθρώπινα δικαιώματα ή άλλα θέματα σε άλλες χώρες. Γιατί; Γιατί, πρώτον, δεν μας αφορά και δεύτερον, δεν μας αφορά. Έτσι, θεωρώ εξωφρενικό και αποτρόπαιο το γεγονός ότι οι γραφειοκράτες στην Ουάσιγκτον συγκεντρώνονται και κάνουν τέτοιες δηλώσεις για τις χώρες μας με βάση κάθε είδους μονόπλευρες αναφορές, που συχνά χρηματοδοτούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Άσε με λοιπόν να σε σταματήσω εκεί. Πώς φτάνουν σε αυτό; Αφήνουμε σε αυτούς που ζουν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να αποφασίσουν ποιος ή πώς θα κυβερνήσει στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και αν ο λαός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι ικανοποιημένος με την κατάσταση», πρόσθεσε.

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την απογοήτευσή του για την παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης στις υποθέσεις της χώρας του, παρέμβαση που ήταν ανεπιθύμητη και έντονη, ιδιαίτερα μετά την κατάληψη του Λευκού Οίκου από τους Δημοκρατικούς το 2020.

«Όσον αφορά την κατάσταση στην Ουγγαρία, αφήστε την Ουάσιγκτον να το αφήσει στον ουγγρικό λαό, γιατί ο ουγγρικός λαός είναι αρκετά ώριμος για να αποφασίσει τι είναι καλό για αυτόν και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την ουγγρική δημοκρατία και τη βούληση του ουγγρικού λαού που εκφράζεται στο δημοκρατικές εκλογές ακόμα κι αν τύχει να λειτουργήσουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον. Ας το σταματήσουμε αυτό εδώ και τώρα», είπε ο Σζιγιάρτο στους δημοσιογράφους.

Ο Ούγγρος υπουργός εξέφρασε τη λύπη του για το ευρύτερο ζήτημα ασέβειας στην πολιτική τον τελευταίο καιρό, επικρίνοντας ορισμένες χώρες και θεσμούς για την περιττή και ανεπιθύμητη παρέμβασή τους.

«Ο αμοιβαίος σεβασμός δεν υπάρχει στη διεθνή πολιτική αυτές τις μέρες. Ορισμένες χώρες είναι πολύ πρόθυμες να παρέμβουν στις υποθέσεις άλλων χωρών. Συνεργαζόμαστε πάντα με τους ηγέτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που εκλέγονται εδώ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Δεν αμφισβητούμε ποτέ τα αποτελέσματα των εκλογών εδώ, τα σεβόμαστε και συνεργαζόμαστε με τους ανθρώπους που εκλέγονται από τον βοσνιακό λαό», εξήγησε ο Σζιγιάρτο.

Επιστρέφοντας στο θέμα του Milorad Dodik, ο Σζιγιάρτο επέμεινε ότι η ουγγρική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται με τον εκλεγμένο πολιτικό, επιμένοντας ότι έχουν μια «δίκαιη, έντιμη συνεργασία βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό» και προέτρεψε τις κυβερνητικές υπηρεσίες άλλων χωρών να κάνουν το ίδιο.

Ο Ούγγρος υπουργός ακολούθησε τις δηλώσεις του με μια ανάρτηση στο Facebook που έγραφε: «Είναι απολύτως σαφές: όσοι πιστεύουν ότι τα πάντα μπορούν να λυθούν στα Δυτικά Βαλκάνια με κυρώσεις, δεν έχουν ιδέα για τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Σεβόμαστε την απόφαση των ανθρώπων που ζουν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, σεβόμαστε την επανεκλογή του Σερβοβόσνιου ηγέτη Μίλοραντ Ντόντικ και παίρνουμε στα σοβαρά τα Δυτικά Βαλκάνια, γιατί η ασφάλεια της Ευρώπης είναι αδιανόητη χωρίς τη σταθερότητα της περιοχής».

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Απαράβατος” όρος: Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει εγχώρια πυρομαχικά στην πιθανή απόκτηση μαχητικών F-16 Block 70

Αντιλαμβανόμαστε σε πόσο δεινή θέση βρίσκεται η Τουρκική πολεμική αεροπορία αφού ακόμη και μετά την τυχόν αναβάθμιση...
Ένοπλες Συρράξεις 0

"Έκρηξη" σε ΕΕ-Βαλκάνια: Σε θέση μάχης στην οριογραμμή ο σερβικός στρατός-Κείτονται στους δρόμους στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής KFOR (Βίντεο-Εικόνες)

Άγρια παρέμβαση Λαβρόφ κατά Δύσης-Τουλάχιστον 25 μέλη της νατοϊκής δύναμης KFOR και 52 Σέρβοι έχουν τραυματιστεί-Σε...