Κόσμος

Ισραήλ: Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για το δικαστικό σύστημα

Χιλιάδες άνθρωποι κρατώντας σημαίες και πανό διαδήλωσαν σε οδική αρτηρία στο Τελ Αβίβ σταματώντας την κυκλοφορία στο μέσο της εργάσιμης ημέρας. Μια μικρή ομάδα έβαλε φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων σε δρόμο έξω από το λιμάνι, αποκλείοντας για λίγο τη διέλευση φορτηγών. Η αστυνομία απομάκρυνε διαδηλωτές από τον δρόμο μπροστά από συνεδριακό κέντρο στο κεντρικό Ισραήλ.

Οι διαμαρτυρίες κλιμακώθηκαν από την αρχή του έτους όταν η κυβέρνηση σκληρής δεξιάς του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εισήγαγε νέα νομοθεσία που περιορίζει την εξουσία του Ανώτατου Δικαστηρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σχέδιο έχει προκαλέσει ανησυχία για τη δημοκρατία στο Ισραήλ στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Έφεδροι του στρατού συμμετέχουν στις διαδηλώσεις ενώ υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών προειδοποίησαν αυτή την εβδομάδα ότι θα υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις.

Στην Ιερουσαλήμ, πλήθη συγκεντρώθηκαν στα τείχη της Παλιάς Πόλης από όπου κρέμασαν ένα τεράστιο αντίγραφο της διακήρυξης της ανεξαρτησίας της χώρας.

“Αυτό που κάνουμε εδώ είναι πως αγωνιζόμαστε για τις ζωές μας. Αγωνιζόμαστε για τις ζωές μας ως εβραϊκός λαός από κοινού στο κράτος που οικοδομούμε για 75 χρόνια”, δήλωσε ο Άβινταν Φρίντμαν, ο οποίος φορούσε εβραϊκό σάλι προσευχής στο κεφάλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Αγωνιζόμαστε γιατί αισθανόμαστε πως αυτό που συμβαίνει τώρα μιας διαλύει και καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει.”

Στο μεταξύ ο Νετανιάχου προχώρησε με τη νομοθεσία, που περιλαμβάνει νομοσχέδια ώστε να δοθεί στην κυβέρνηση αποφασιστική επιρροή στην εκλογή δικαστών και να περιοριστεί η εξουσία των δικαστηρίων να ακυρώνουν νόμους. Σήμερα επικυρώθηκε νόμος που περιορίζει τις περιστάσεις υπό τις οποίες μπορεί να απομακρυνθεί ο πρωθυπουργός.

Ο Νετανιάχου –που δικάζεται για διαφθορά, κατηγορίες τις οποίες αρνείται– λέει πως η αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος χρειάζεται προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ τμημάτων της κυβέρνησης. Οι επικριτές του λένε πως θα εξασθενίσει τη δημοκρατία στο Ισραήλ και θα δώσει ανεξέλεγκτες εξουσίες στη σημερινή κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ