Κόσμος

Μολδαβία σε Ζαχάροβα: «Δεν δεχόμαστε μαθήματα ιστορίας»

«Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας να αποφασίσει πώς θα ονομάσει τη γλώσσα στην οποία μιλούν οι πολίτες της», αντέδρασε την Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης από το Κισινάου σε σχόλιο στις δηλώσεις της εκπροσώπου του Μαρία Ζαχάροβα, σχετικά με τη γλώσσα που ομιλείται στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, σύμφωνα με το Agerpres.

«Οι δηλώσεις του επίσημου εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αντιπροσωπεύουν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Μολδαβίας. Είναι κυρίαρχο δικαίωμά μας να αποφασίζουμε πώς ονομάζουμε τη γλώσσα που μιλάμε και δεν δεχόμαστε μαθήματα ιστορίας.

Επαναλαμβάνουμε την έκκληση προς τη ρωσική πλευρά να μην αναμιχτεί στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Πρόσφατα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η ρουμανική γλώσσα πρέπει στην πραγματικότητα να ονομάζεται «μολδαβική», «ακολουθώντας την ιστορική λογική», υπενθυμίζει το Radio Chisinau.

Αργότερα, την ενόχλησε η γνώμη της ρουμανικής διπλωματίας που χαιρέτισε την αντικατάσταση της «μολδαβικής γλώσσας» με τη «ρουμανική γλώσσα» στην εθνική νομοθεσία της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, μετά από απόφαση του κοινοβουλίου στο Κισινάου, η οποία «αποκατέστησε την επιστημονική αλήθεια».

Σε ανάρτησή της στο Telegram, η Ζαχάροβα επέμεινε στη «Μολδαβενοποίηση» της Μολδαβίας, κατηγορώντας τη Ρουμανία ότι κατείχε τη Βεσσαραβία μέχρι το 1940, σημειώνει το Deschide.md.

Στις 16 Μαρτίου, το νομοθετικό σώμα από το Κισινάου ψήφισε σε τελική του ανάγνωση τον νόμο για την εφαρμογή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου από το 2013, με αποτέλεσμα η φράση «μολδαβική γλώσσα» να αντικατασταθεί από τη «ρουμανική γλώσσα» σε όλη τη νομοθεσία της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, συμπεριλαμβανομένου του Συντάγματος.

Ταυτόχρονα, οι φράσεις «επίσημη γλώσσα», «κρατική γλώσσα» και «μητρική γλώσσα» σε όλες τις κανονιστικές πράξεις και επίσημα έγγραφα πρόκειται να αντικατασταθούν, σημειώνει ο ραδιοφωνικός σταθμός που επικαλείται.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Καμία συμφωνία με Αλ Σάραα- Ο Νετανιάχου στέλνει Δύο Τεθωρακισμένες Μεραρχίες στην Ν.Συρία και κονιορτοποιεί Τζιχαντιστές (Βίντεο)

Τυχαίο ; Μόλις οι Τούρκοι μίλησαν για ΑΟΖ με την Συρία έγινε κόλαση στο εσωτερικό της χώρας αυτής , ενώ και οι Κούρδοι...