Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Στόλτενμπεργκ: Η Κίνα δεν πρέπει να παρέχει βοήθεια στη Ρωσία, αυτό θα ισοδυναμούσε ότι υποστηρίζει έναν παράνομο πόλεμο

Επτά από τα 30 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ πέτυχαν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες το 2022, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του οργανισμού.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ότι το ΝΑΤΟ αρχικά ανέμενε δύο ακόμη χώρες να επιτύχουν τον στόχο να διαθέσουν το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα.

«Αλλά καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο για δύο συμμάχους, αυτές οι δύο χώρες είναι λίγο κάτω από το 2%,» εξήγησε, σύμφωνα με το Reuters. Συγκριτικά, το 2021, πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία , οκτώ χώρες του ΝΑΤΟ πέτυχαν τον στόχο του αμυντικού προϋπολογισμού του 2% του ΑΕΠ.

Από την άλλη, ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε την Κίνα για την προμήθεια φονικών όπλων στη Ρωσία, στο πλαίσιο που οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Κίνας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ, πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή διαβουλεύσεις στη Μόσχα. «Δεν έχουμε δει κανένα στοιχείο ότι η Κίνα προμηθεύει θανατηφόρα όπλα στη Ρωσία, αλλά είδαμε κάποιες ενδείξεις ότι υπήρξε αίτημα για κάτι τέτοιο από τη Ρωσία και αυτό είναι ένα θέμα που εξετάζεται στο Πεκίνο από τις κινεζικές αρχές.

Η Κίνα δεν πρέπει να παρέχει βοήθεια στη Ρωσία, αυτό θα ισοδυναμούσε με υποστήριξη για έναν παράνομο πόλεμο», τόνισε ο ανώτερος συμμαχικός αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ