Κόσμος

Συρία: Μαχητές προσκείμενοι στην Τουρκία σκότωσαν 4 Κούρδους

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν χθες, Δευτέρα (20.03.2023) όταν μαχητές προσκείμενοι στην Τουρκία άνοιξαν πυρ εναντίον μελών κουρδικής οικογένειας που γιόρταζαν το «Νορούζ» στη βόρεια Συρία. 

Το επεισόδιο – σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – καταγράφτηκε την Δευτέρα (20.03.2023) σε χωριό κοντά στην πόλη Ιντίρες, στην επαρχία του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία σε τομέα που ελέγχεται από ένοπλους μαχητές προσκείμενους στην Τουρκία κι υπέστη βαρύ χτύπημα από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μέλη της ένοπλης οργάνωσης Αχράρ ας Σαρκίγια αρχικά εξύβρισαν ομάδα νεαρών που είχε ανάψει φωτιά κοντά σε σπίτι για να γιορτάσει το «Νορούζ», το περσικό νέο έτος.  Κατόπιν «σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους τρεις, όλους μέλη της ίδιας οικογένειας», διευκρίνισε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Βίντεο που κάνουν τον γύρο των social media δείχνουν εικόνες από την επίθεση, αλλά και από τις διαμαρτυρίες που ακολούθησαν από τον κόσμο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε εικόνες και βίντεο:

Η οργάνωση Αχράρ ας Σαρκίγια προστέθηκε το 2021 στην αμερικανική μαύρη λίστα κι υφίσταται κυρώσεις, καθώς κατηγορείται για ωμότητες σε βάρος του πληθυσμού κατά τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία το 2018, καθώς και για τη δολοφονία της κούρδης αγωνίστριας για τα δικαιώματα των γυναικών Χεβρίν Χαλάφ.

Στις περιοχές που ελέγχουν αντάρτες και τζιχαντιστές στη βόρεια και στη βορειοδυτική Συρία ζουν πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι, οι μισοί και πλέον από τους οποίους είναι εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές της χώρας. Κάποιες από τις οργανώσεις στην περιοχή υποστηρίζονται, λιγότερο ή περισσότερο, από την Τουρκία.

Η ένοπλη σύρραξη στη Συρία μπήκε αυτόν τον μήνα στον 13ο χρόνο της· έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες και προκάλεσε τεράστια οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Οι Τούρκοι "δίνουν τα ρέστα τους" για την αγορά των F-16BLOCK-70 από τις ΗΠΑ ενώ "ανακαλύπτουν" πρόβλημα στο λογισμικό και διακοπές παράδοσής τους

Ακόμη και στην χειρότερη περίπτωση για την Ελλάδα, της πώλησης από τις ΗΠΑ στην Τουρκία 40F-16 BLOCK-70 και 80 κίτ...