Κόσμος

Ισραηλινός πρέσβης στην Ουκρανία: Το Ισραήλ «ανησυχεί» για τη ρωσο-ιρανική στρατιωτική συνεργασία

Το Ισραήλ ανησυχεί για τη ρωσο-ιρανική στρατιωτική συνεργασία Ο Ισραηλινός πρέσβης στην Ουκρανία Michael Brodsky δήλωσε στο Radio NV.

"Φυσικά, ανησυχούμε για το τι συμβαίνει μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν", δήλωσε ο Brodsky στο Radio NV.

"Παρατηρούμε προσεκτικά τι συμβαίνει. Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται σήμερα εναντίον της Ουκρανίας θα μπορούσαν να εκτοξευθούν αύριο εναντίον του Ισραήλ. Δεν είναι μυστικό ότι μελετάμε αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη".

Ο Ισραηλινός πρέσβης στην Ουκρανία σημείωσε ότι πριν από μερικές εβδομάδες, αντιπροσωπεία Ισραηλινών βουλευτών επισκέφθηκε το Κίεβο και πήγε στο ινστιτούτο του υπουργείου Άμυνας όπου αποθηκεύονται μερικά από τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία για να επιτεθούν στην Ουκρανία.

Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ των ουκρανικών και ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών, χαρακτηρίζοντάς την "φυσική".


"Αυτό είναι προφανώς ένας σημαντικός παράγοντας στις σχέσεις μας με τη Ρωσία", είπε. "Το συζητάμε, το συζητάμε και με τη Ρωσία. Δεν μας αρέσει η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας, για να το θέσουμε ήπια".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ο Brodsky δήλωσε ότι το Ισραήλ πιστεύει ότι το Ιράν πρέπει να απομονωθεί και δήλωσε ότι αν η χώρα καταφέρει να αναπτύξει τα δικά της πυρηνικά όπλα, θα αλλάξει την κατάσταση όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και παγκοσμίως.

Ο διπλωμάτης δήλωσε ότι το Ισραήλ ανησυχεί επίσης για την πορεία των σχέσεων της Λευκορωσίας με το Ιράν.

Η Ρωσία, το Ιράν και η Κίνα άρχισαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στις 15 Μαρτίου, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 19 Μαρτίου.

Ο δικτάτορας της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο συναντήθηκε στις 13 Μαρτίου με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι, ο οποίος δήλωσε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να μοιραστεί την εμπειρία της στην παράκαμψη των κυρώσεων με το καθεστώς του Λουκασένκο.

Ο Λουκασένκο πήγε στο Ιράν εκ μέρους της Ρωσίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις.

Το Ιράν ανακοίνωσε στις 11 Μαρτίου σύμβαση με τη Ρωσία για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών Su-35.

Η Τεχεράνη υποστηρίζει τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, προμηθεύοντας το καθεστώς του Κρεμλίνου με μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας που χρησιμοποιούνται για επιθέσεις σε πολιτικούς στόχους και κρίσιμες υποδομές στην Ουκρανία.

Το CNN ανέφερε ότι οι ιρανικές αρχές σκοπεύουν στη συνέχεια να προμηθεύσουν το Κρεμλίνο με 1.000 βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς επιφανείας-επιφανείας.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Oleksiy Danilov δήλωσε τον Ιανουάριο ότι η Ρωσία διαπραγματεύεται με το Ιράν για την ανταλλαγή όπλων με πυρηνική τεχνολογία. Τέτοιες διεργασίες είναι επικίνδυνες για ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε ο Danilov.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ