Κόσμος

Ουγγαρία: Συζητήσεις για την ένταξη Φινλανδίας, Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Το κόμμα του Όρμπαν θα στηρίξει την επικύρωση

Το κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ 'Ορμπαν θα στηρίξει την επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, που ελέγχει πάνω από τα δύο τρίτα των εδρών στο Σώμα.

Το ουγγρικό κοινοβούλιο άρχισε σήμερα τη συζήτηση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αλλά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μοιάζει πλέον αβέβαιο λόγω των ανησυχιών του κυβερνώντος κόμματος.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του κοινοβουλίου, η απόφαση για την επικύρωση που αρχικά προβλεπόταν μεταξύ της 6ης και της 9ης Μαρτίου ορίστηκε το νωρίτερο στις 20 Μαρτίου.

Έως τότε, μια αντιπροσωπεία βουλευτών αναμένεται στις βόρειες χώρες. Για να εξαλείψουμε τις ανησυχίες τους, δήλωσε στην αρχή της εβδομάδας ο υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σιγιάρτο, στο τέλος μιας συνάντησης με τον επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας Τομπίας Μπίλστρομ.

Παρότι ο Βίκτορ 'Ορμπαν συνεχίζει να δηλώνει επίσημα ότι τάσσεται υπέρ μιας διεύρυνσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, «βουλευτές δεν είναι πολύ ενθουσιασμένοι», σύμφωνα με τον εθνικιστή πρωθυπουργό.

Με τον σύμμαχό του, το χριστιανοδημοκρατικό KDNP, το κόμμα του, το Fidesz, έχει μια πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο και αμφιβολίες άρχισαν να διαφαίνονται την περασμένη εβδομάδα.

Η αντιπολίτευση της Ουγγαρίας κατηγορεί τον Όρμπαν ότι θέλει να καθυστερήσει την επικύρωση

Ορισμένοι ανησυχούν για το γεγονός ότι θα υπάρχει ένα άμεσο σύνορο μεταξύ της Ρωσίας και της Φινλανδίας άνω των 1.000 χλμ, ένα δεδομένο που ενέχει έναν κίνδυνο κλιμάκωσης, είχε εξηγήσει ο Όρμπαν την Παρασκευή κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άλλοι καταγγέλλουν τις επαναλαμβανόμενες επικρίσεις, τα κατάφωρα ψέματα που διαδίδονται από τους Σουηδούς και τους Φινλανδούς για την κατάσταση της δημοκρατίας στην Ουγγαρία.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τη διοργάνωση αυτής της εσωτερικής συζήτησης στο Fidesz ως μια τακτική για να καθυστερήσει η επικύρωση, καθώς ο 'Ορμπαν θέλει να διατηρήσει σχέσεις με τη Μόσχα παρά τον πόλεμο.

«Αυτή είναι μια πολύ επιφανειακή δικαιολογία. Συνήθως, εσείς ζητάτε την άδεια του 'Ορμπαν για να θέσετε μια ερώτηση στο κοινοβούλιο», δήλωσε σκωπτικά η βουλευτής Ανιές Βαντάι απευθυνόμενη στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Φινλανδία και η Σουηδία κατέθεσαν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2022.

Οι δύο χώρες αποφάσισαν να γυρίσουν σελίδα στην πολιτική τους της στρατιωτικής ουδετερότητας που ισχύει από τις δεκαετία του 1990, η οποία κληρονομήθηκε έπειτα από δεκαετίες ουδετερότητας, αναγκαστικής ή επιλεγμένης.

Η Ουγγαρία είναι το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ μαζί με την Τουρκία που δεν έχουν επικυρώσει ακόμη την ένταξη των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ