Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι επιπτώσεις της εισβολής - Η βοήθεια, οι απώλειες και η ενέργεια

Ο Ρώσος ρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προωθεί την αφήγηση ενός δίκαιου πολέμου εναντίον της Δύσης την ώρα που η οικονομία της χώρας του αισθάνεται πλέον την δαγκάνα των κυρώσεων - αν και η επίδρασή τους ήταν πιο λεπτή από το αναμενόμενο. Την ίδια ώρα, παρά τη διακηρυγμένη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ήταν απρόθυμες να διακόψουν τους δεσμούς τους με τη Μόσχα.

Σε ολόκληρη την ΕΕ, οι πολίτες έχουν πληγεί από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, και εν τω μεταξύ οι εμπορικές ροές με τη Ρωσία έχουν μεταμορφωθεί μέσα σε λίγους μήνες. Το Politico συνόψισε αυτούς τους 12 μήνες πολέμου, σε αριθμούς και γραφήματα.

Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 21.293 άμαχοι, οι πρόσφυγες έχουν ξεπεράσει τα 8 εκατομμύρια ενώ η οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία έχει φτάσει τα 60 δισ. ευρώ σχεδόν.

Πού κατευθύνθηκαν οι πρόσφυγες

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οικονομία της Ουκρανίας συρρικνώθηκε κατά πάνω από το ένα τρίτο το 2022. Ετήσια αλλαγή στο πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ουκρανίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πόλεμος έχει προκαλέσει ζημιές αξίας τουλάχιστον 137,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην υποδομή της Ουκρανίας έως τον Δεκέμβριο του 2022. Σύμφωνα με τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου, σχεδόν 150.000 κτίρια κατοικιών, περισσότερα από 300 νοσοκομεία και περισσότερα από 3.000 σχολεία και πανεπιστήμια υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν.

Η ζημιά στον αγροτικό τομέα της Ουκρανίας εκτείνεται πολύ πέρα από τις υποδομές. Η Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου εκτιμά ότι, από τον Νοέμβριο του 2022, ο πόλεμος είχε προκαλέσει επιπλέον 34,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε έμμεση ζημιά. Η Ρωσία επέβαλε ολοκληρωτικό αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου, αναγκάζοντας τους εξαγωγείς να επαναδρομολογήσουν το εμπόριο μέσω ξηράς και αυξάνοντας το κόστος των εξαγωγών. Η Τουρκία και ο ΟΗΕ μεσολάβησαν σε μια συμφωνία - την Πρωτοβουλία για τα Σιτάρια της Μαύρης Θάλασσας - για τη διευκόλυνση των εξαγωγών, αλλά η Ρωσία έχει επανειλημμένα απειλήσει να αποσύρει τη συμφωνία, ακόμη και να επαναφέρει τον αποκλεισμό για λίγες ημέρες τον Νοέμβριο.

Η σύγκρουση έχει ρημάξει τους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας, έχει προκαλέσει μεγάλη ρύπανση και έχει εκθέσει τους κατοίκους σε τοξικές χημικές ουσίες και μολυσμένο νερό. Το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμά το συνολικό κόστος της περιβαλλοντικής ζημίας λόγω του πολέμου σε πάνω από 51 δισεκατομμύρια δολάρια. Αρκετές ΜΚΟ, όπως η PAX και το Center for Information Resilience, εργάζονται για να τεκμηριώσουν την έκταση της ζημιάς και να χαρτογραφήσουν τις τοποθεσίες που έχουν πληγεί. Χάρτης περιοχών όπου είχε σημειωθεί περιβαλλοντική ζημιά λόγω του πολέμου στα τέλη Νοεμβρίου 2022, ανά τύπο τοποθεσίας που επηρεάστηκε.

Διμερής βοήθεια που δεσμεύτηκε από ευρωπαϊκές χώρες στην Ουκρανία από τις 24 Ιανουαρίου 2022 έως τις 15 Ιανουαρίου 2023, σε ευρώ.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία έχει πληγεί με περισσότερες από 11.000 κυρώσεις από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία, και έγινε η χώρα με τις περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...