Κόσμος

ΗΠΑ: Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Νέα δόση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ σήμερα, την ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην επικράτεια της γειτονικής της χώρας.

«Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν τη χορήγηση επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας 2 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι περιλαμβάνει το πακέτο.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος συνόδευσε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην επίσκεψη που έκανε στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα, πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει διαρκώς «πώς να δώσει στην Ουκρανία τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για τη νίκη της».

Θύμισε ότι ο αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «περισσότερο πυροβολικό, περισσότερα πυρομαχικά, περισσότερα HIMARS», πέρα από τη δέσμευση της κυβέρνησής του να στείλει περισσότερα ελαφριά τεθωρακισμένα και, αργότερα, βαριά άρματα μάχης.

Το σύστημα HIMARS, το οποίο κατασκευάζει ο αμερικανικός κολοσσός της αμυντικής βιομηχανίας Lockheed Martin, αποτελείται από εκτοξευτήρες πολλαπλών κατευθυνόμενων πυραύλων προσαρμοσμένων σε οχήματα με ελαφριά θωράκιση. Χρησιμοποιείται ήδη από τις ουκρανικές δυνάμεις, που το χαρακτηρίζουν εξαιρετικά ακριβές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

UAVs από την Αυστραλία

Την ίδια ώρα η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα πως θα στείλει κι άλλα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) στην Ουκρανία, για να τη βοηθήσει στον πόλεμο, ενώ ανακοίνωσε επίσης την επιβολή νέων στοχευμένων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος 90 φυσικών και 40 νομικών προσώπων.

Στους νέους στόχους συμπεριλαμβάνονται ρώσοι υπουργοί που χειρίζονται χαρτοφυλάκια όπως αυτά της ενέργειας και της βιομηχανίας, καθώς και παράγοντες-κλειδιά της αμυντικής βιομηχανίας, ανάμεσά τους ιδίως η κατασκευάστρια τουφεκιών Καλάσνικοφ, η αεροπορική εταιρεία Τουπόλεφ, κατασκευάστρια υποβρυχίων κ.ά..

«Συνεχίζουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας», τόνισε ο αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του. Τα UAVs, συνέχισε, προσφέρουν δυνατότητες «συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις».

Δεν διευκρίνισε ούτε πόσα τέτοια συστήματα θα σταλούν, τα μοντέλα, ούτε εάν θα είναι οπλισμένα.

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, η Πένι Γουόνγκ, δήλωσε πως θα παροτρύνει την Κίνα —την οποία οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες κατηγορούν πως σκοπεύει να προσφέρει υλική υποστήριξη στη Ρωσία, παρά τις διαψεύσεις του Πεκίνου— να κάνει κινήσεις για να αποκλιμακωθεί ο πόλεμος.

Η Αυστραλία, η οποία συγκαταλέγεται στα κράτη-μη μέλη του NATO με τη μεγαλύτερη συμβολή στην υποστήριξη της Δύσης στον ουκρανικό στρατό, προμηθεύει όπλα, πυρομαχικά και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, ενώ έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές αλουμινίου και άλλων μεταλλευμάτων στη Ρωσία.

Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος την 24η Φεβρουαρίου 2022, η Καμπέρα έχει χορηγήσει βοήθεια με αξία μισού δισεκατομμυρίου αυστραλιανών δολαρίων (περίπου 471 εκατ. ευρώ) στην Ουκρανία. Έστειλε εξάλλου στρατιωτικούς της στη Βρετανία, για να πάρουν μέρος στην εκπαίδευση Ουκρανών, ενώ επέβαλε κυρώσεις σε πάνω από 1.000 ρωσικά φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ